Асад погодився відправити російську ракетну систему “Хезболлі” за підтримки ПВК “Вагнер” – ЗМІ

Політика

За словами двох осіб, знайомих із розвідкою, у США є розвідувальні дані про те, що президент Сирії Башар аль-Асад погодився надати ліванському бойовому угрупованню “Хезболла” систему протиракетної оборони російського виробництва.

Про це пише CNN.

Російська організація найманців “група Вагнера”, яка діє в Сирії, отримала завдання здійснити доставлення зенітного ракетного комплексу SA-22. Незрозуміло, чи його вже доправили, чи нині вже близько до доправлення. За словами джерел, система спочатку була надана Росією для використання сирійським урядом.

Одне з джерел повідомило, що США стежать за останнім рухом системи, яка також відома як “Панцир”. Інше джерело повідомило, що оцінка США частково базується на розвідданих, отриманих щодо дискусій між Асадом, “Вагнером” і “Хезболлою” щодо доставлення системи.

Раніше The Wall Street Journal повідомляв, що “Вагнер” може надати систему “Хезболлі”. Про роль Асада раніше не повідомлялося.

Бойовики “Вагнера” і “Хезболла” роками діяли в Сирії, де вони співпрацювали з російськими та сирійськими збройними силами, щоб зміцнити режим Асада проти сирійської опозиції. “Хезболла” почала виводити своїх бойовиків в останні роки, але це угруповання також підтримує Іран, який є близьким союзником Асада. Третє джерело, знайоме із західною розвідкою, заявило, що є докази розширення співпраці між “Хезболлою” і “Вагнером” у Сирії.

Ймовірність того, що “Хезболла” може незабаром мати нову систему протиповітряної оборони, виникає на тлі побоювань, що бойовики розглядають можливість відкриття нового фронту у війні Ізраїлю проти ХАМАСу на північному кордоні Ізраїлю з Ліваном. США неодноразово попереджали “Хезболлу” та інші підтримувані Іраном групи триматися трохи далі від конфлікту та розмістили авіаносці й війська в регіоні, щоб спробувати стримати потенційну ескалацію.

Ізраїль також націлився на ці ракетні системи всередині Сирії раніше як частину ширших ізраїльських атак на іранські військові об’єкти в країні.

Незрозуміло, наскільки Росія вплинула на рішення надати систему “Хезболлі”. Після смерті лідера “Вагнера” Євгена Пригожина в серпні Кремль робив деякі спроби поглинути найманців та активи угруповання.

Однак на початку цього місяця Росія прийняла лідерів ХАМАСу в Москві, що викликало обурення ізраїльського уряду.

Розвідувальна спільнота США наразі вважає, що Іран і його ставленики планують свою відповідь на військове втручання Ізраїлю в Сектор Гази, щоб уникнути прямого конфлікту з Ізраїлем або США, але все ще стягують збитки зі своїх супротивників, повідомляє CNN.

Але Іран не зберігає повного контролю над своєю “парасолькою” проксі-груп, кажуть офіційні особи, зокрема над “Хезболлою”.

“Хезболла” є союзником ХАМАСу, угруповання, яке напало на Ізраїль 7 жовтня і тривалий час позиціонувало себе як у стані війни проти Ізраїлю. Офіційні особи США глибоко стурбовані тим, що внутрішня політика угруповання може спричинити ескалацію киплячої напруженості з боку “Хезболли”.

Лідер “Хезболли” Хасан Насралла має виступити з великою промовою незабаром, і співробітники розвідки уважно стежитимуть за сигналами про наміри групи, сказав один із чиновників, який поспілкувався з журналістами.

Тим часом російських заручників у ХАМАСі готові відпустити. МЗС РФ уже надало список росіян, які можуть бути серед заручників.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *