СБУ викрила ексзаступника міністра оборони на розтраті майже 1 млрд грн: подробиці

Події

Слідчі та військові контррозвідники Служби безпеки зібрали докази злочинної діяльності ексзаступника міністра оборони України В’ячеслава Шаповалова, який займав цю посаду із 2021 по 2023 роки. Його підозрюють у розтраті державних коштів на майже 1 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За матеріалами справи, 2022 року посадовець у змові зі своїми підлеглими здійснив закупівлю неякісної військової форми у приватної компанії на майже 1 млрд грн. Йдеться про скандал з зимовою формою для ЗСУ: вітровологозахисних курток та штанів, які не відповідали технічним умовам. Їх не було випробовувано у лабораторних умовах, як того вимагають правила, а лише поверхнево — за зовнішнім виглядом

Військові ЗСУ не могли використовувати вказану форму, оскільки вона була непридатна для експлуатації в холодну пору року в умовах ведення інтенсивних бойових дій.

На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили колишньому заступнику Міністра про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

За такими ж статтями повідомлено про підозру спільнику Шаповалова – колишньому виконувачу обов’язків директора Департаменту державних закупівель Міністерства оборони.

Нині обидва зловмисники знаходяться під вартою. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна

Згодом стали відомі подробиці того, яку саме неякісну військову форму, за версію слідства, було закуплено за сприяння колишнього заступника міністра оборони України та його підлеглих. 

“У цієї форми погана якість матеріалу, погана стійкість до вологи та холоду”, – повідомили нам джерела в правоохоронних органах. 

Скандал із закупівлями у Міноборони

Наприкінці 2022 року у Мережу потрапили документи, за якими чиновники Міноборони уклали угоду на 13,16 млрд грн на закупівлю харчів для ЗСУ у двічі-тричі дорожче, ніж у магазинах Києва. 

На тлі скандалу у відставки подали заступник міністра В'ячеслав Шаповалов та директор департаменту закупівель Богдан Хмельницький. 1 лютого СБУ вручила їм обом підозри.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *