Війна на Близькому Сході: що відбувається у Газі та чому Ізраїль схиляють до перемир’я

Ексклюзив ТСН

Минає місяць від найстрашнішого теракту в історії Ізраїлю. Тепер правозахисні організації закликають країну, що постраждала від дій ХАМАСу, до перемир'я. А палестинське терористичне угруповання і надалі веде вуличні бої в місті Газа, яке повністю оточене ізраїльською армією.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Яни Слєсарчук. 

Ізраїль хоче знищити ХАМАС

Через теракт ХАМАСу відомо про 1400 загиблих в Ізраїлі та 240 заручників, про долю яких вже місяць нічого невідомо.

Війна, яку у відповідь оголосив проти ХАМАСу Ізраїль, так само зачіпає кожного палестинця по всьому світу.

“Просто зараз ми воюємо в найважливішому центрі Сектора Гази. Я щойно повернувся звідти. Вперше за десятиліття ЦАХАЛ воює в серці Сектора Гази, в серці тероризму. Це важка і складна війна і на жаль у неї є ціна”, – каже командувач південного військового округу Ізраїлю Ярон Фінкельман. 

У Секторі Гази гинуть діти, бо ХАМАС навмисно так розмістив свою інфраструктуру

Навколо найбільшого в Газі шпиталю Аль-Шифа все в наметах: тут сотні людей, хоча ізраїльська армія давно заявляла, що один зі штабів ХАМАСу розташований просто під шпиталем. Не зважаючи на заклики до евакуації, тут досі багато дітей. 

Статистика, яку публікує підконтрольне ХАМАСу міністерство охорони здоров'я Сектору Гази така: за місяць цієї війни загинуло понад десять тисяч палестинців, дві третини з них – жінки та діти.

Ізраїльські військові продовжують наводити докази того, що угруповання ХАМАС облаштовує свою бойову інфраструктуру, прикриваючись цивільними життями – один з останніх прикладів це тунель, який виходить на поверхню поруч із дитячим парком.

Ізраїль закликають до паузи

Сполучені Штати чимдалі активніше схиляють Ізраїль до гуманітарної паузи на кілька днів. Вважають, це допоможе переговорам про звільнення принаймні частини заручників. Ізраїльський прем'єр Нетаньягу каже, що він проти. 

Слідом за держсекретарем Сполучених Штатів спершу до Ізраїлю, потім країнами Близького Сходу відправився директор ЦРУ.

В Токіо міністри країн Великої сімки збираються робити спільну заяву, в якій, найімовірніше, теж закличуть Ізраїль до гуманітарного перемир'я.

Ізраїльська преса, яка до цього кілька днів писала про можливий візит Володимира Зеленського, тепер повідомляє, що візит відкладено на невідомий термін через те, що інформація просочилася в ЗМІ.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 11:00 за 8 листопада 2023 року | Повний випуск новин

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *