Яке сьогодні, 18 листопада, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Різне

18 листопада 2023 року — субота. 633-й день війни в Україні.

Яке сьогодні, 18 листопада, церковне свято

18 листопада в церковному календарі – день пам’яті святих Платона та Романа. Платон був братом мученика Антіоха і був вихований в благочестивості до Бога. В юності відрізнявся освіченістю та людяністю, проповідував християнство серед язичників. За це правитель Агріпін закликав його на суд, переконуючи зректися віри. Однак Платон був стійким у своїх переконаннях, тому його обезголовили. А ось святий Роман прийняв мученицьку смерть разом з отроком Варулом під час гонінь за християнами, які влаштував імператор Максим. Він був дияконом в Кесарії.

Що не можна робити 18 листопада

  • Не дозволяється цього дня байдикувати, ледарювати.
  • Не варто сваритися, тому що сварка може затягнутися на цілий рік.
  • Не можна вживати алкоголь та м'ясну їжу.

Народні прикмети і традиції на 18 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: погода цього дня вказує на те, якою буде зима;
  • за вікном завірюха — на Масницю вся земля буде вкрита снігом;
  • побачили муху чи комаря — скоро прийде відлига;
  • за вікном сильний вітер — зима буде сніжною та вітряною;
  • місяць в колі світла  — до снігопаду.

Наші предки традиційно молилися святим Платону і Роману про добробут в сім'ї. А ще їх просили пережити зиму без проблем, подарувати наступної осені великий урожай. Хоча сільськогосподарські роботи вже були завершені, селяни не байдикували, а займалися різними господарськими справами. А щоб вберегтися від нечистої сили, цього дня робили з дерева оберіг.

Погода на 18 листопада

Сьогодні, 18 листопада, в Києві похмуро, без опадів. У Львові хмарно, нічний дрібний дощ вранці посилиться, а в другій половині дня перетвориться на дощ зі снігом. У Харкові похмуро, опадів не очікується. В Одесі хмарно, протягом всього дня сильний дощ.

Температура повітря в Києві — +3 вдень та 0 вночі. У Львові — +1 вдень та 0 вночі. У Харкові — +2 вдень та 0 вночі. В Одесі — +7 вдень та +4 вночі.

Пам’ятні дати 18 листопада

Календар важливих подій в Україні та світі за 18 листопада:

  • 1626 рік — у Римі Папа Римській Урбан VIII освячує собор святого Петра, нині резиденцію всіх Пап;
  • 1654 рік — починається оборона козацької фортеці Буша на Поділлі від військ Речі Посполитої;
  • 1883 рік — у США впроваджують єдину систему визначення часу: доти кожне місто встановлювало собі час самостійно;
  • 1918 рік — проголошення незалежності Латвійської Республіки, першим главою уряду стає Карліс Улманіс;
  • 1928 рік — на екрани виходить мультфільм “Пароплавчик Віллі” виробництва компанії Волта Діснея;
  • 1935 рік — розпочинається Варшавський процес над групою членів ОУН;
  • 1935 рік — у Ризі відкривають Монумент Свободи;
  • 1978 рік — в джунглях Гаяни близько 1000 учасників секти “Храм Народів” укорочують собі віку;
  • 1990 рік — Мстислав Скрипник прибуває зі США до Києва, де в соборі св. Софії відбувається його інтронізація на патріарха УАПЦ;
  • 2005 рік — Сенат США скасовує обмежувальну зовнішньоторгівельну поправку Джексона-Вейніка для України;
  • 2007 рік — внаслідок вибуху метану на орендному підприємстві “Шахта ім. О. Ф. Засядька” (Донецьк) гине 100 гірників (ще один згодом помирає у лікарні).

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 18 листопада

Які сьогодні іменини: Микола, Платон, Роман.

Талісманом людини, народженої 18 листопада, є опал. Дорогоцінний камінь, який може мати різне забарвлення. Згідно зі старослов'янськими повір'ями опали допомагають підтримувати таланти власника. А ще цей камінь лікує хвороби серця.

Цього дня народилися:

  • 1744 рік — український вчений-енциклопедист, один з основоположників наукового акушерства, фітотерапії, ботаніки Нестор Амбодик-Максимович;
  • 1886 рік — українська художниця, майстриня малярства та графіки Софія Альбіновська-Мінкевич;
  • 1921 рік — український письменник, кандидат філологічних наук, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка Дмитро Міщенко.

Який сьогодні день в Україні і світі

18 листопада в Україні святкують День сержанта ЗСУ. Це професійне свято від 2009 року існувало в іншому форматі, але 19 квітня 2019 року президент Петро Порошенко запровадив нову дату. Головна мета дня полягає в тому, щоб вшанувати відданість сержантів і старшин військовій справі, відповідальності, мужності, героїзму та професіоналізму під час виконання службових обов'язків. Сержанти вважаються ключовою ланкою у війську України, на якій тримається весь підрозділ.

Також 18 листопада Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики. Фіксована дата була встановлена 2020 року. Ця глобальна кампанія спрямована на те, щоб підвищити обізнаність і розуміння стійкості до протимікробних препаратів. Ініціатором створення тижня стала Всесвітня організація охорони здоров'я, щоб розв'язати проблеми необізнаності людей про роботу антибіотиків.

А ще 18 листопада святкують День ресторану. Традиційно це свято святкують кожного останнього місяця сезону і припадає на третю суботу. Ідея створення такого дня з'явилася у Фінляндії 2011 року. Суть полягає в тому, щоб запросити усіх, хто бажає відкрити власну кав'ярню чи бар, на один день стати власниками такого закладу. Серця підкорило серця прихильників вуличної їжі і активно шириться різними країнами світу.

18 листопада Всесвітній день запобігання та зцілення від сексуальної експлуатації, жорстокого поводження та насильства над дітьми. Подія була створена за ініціативи ООН і присвячена сприянню зцілення, підвищення обізнаності, заклику до громад та урядів до вживання активних дій проти цих жахливих злочинів.

Також 18 листопада Міжнародний день тих, хто пережив самогубство близької людини. Згідно з Американським фондом запобігання самогубствам, пам'ятний день запровадили 1999 року за ініціативи сенатора Гаррі Ріда, який сам постраждав через те, що близька людина вчинила суїцид.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *