Вибух у Києві: що трапилося, скільки загиблих та які подробиці трагедії відомі

Ексклюзив ТСН

У Києві ввечері 19 листопада пролунав потужний вибух у Дніпровському районі. Місцеві мешканці запанікували.

Що ж трапилося та які подробиці відомі на цей момент, розбиралися журналісти ексклюзиву TSN.UA.

До поліції звернувся громадянин із повідомленням про те, що в сусідній квартирі пролунав вибух. На місце події негайно прибули правоохоронці та лікарі.

Внаслідок вибуху загинуло двоє людей: 51-річний чоловік, який у лютому 2023-го звільнився зі служби, та його знайома 1976 року народження. Також поранення отримав брат жінки, який тоді перебував в іншій кімнаті. Його госпіталізували.

“За фактом вибуху гранати слідчим відділом Дніпровського управління поліції розпочато кримінальні провадження за ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України з правовою кваліфікацією – нещасний випадок, внаслідок якого загинуло двоє осіб, та за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України – незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”, – повідомили в поліції Києва.

Незаконне поводження зі зброєю в Україні

І цей випадок не єдиний. Від початку повномасштабного вторгнення в поліції фіксують дедалі більше випадків незаконного поводження зі зброєю. Найбільш нашумілий трапився не так давно в селі Чайки під Києвом. Тоді на німецькій бойовій гранаті підірвався помічник головкома Валерія Залужного Геннадій Частяков. За інформацією слідства, боєприпас йому подарували на день народження. Частяков сприйняв зброю за муляж і випадково підірвав презент.

У загиблого майора Частякова був день народження. Додому він повернувся з роботи з подарунками від колег, які почав показувати рідним. Дістав подарунковий ящик із гранатами всередині та почав демонструвати один із боєприпасів синові. Це були гранати нового західного зразка. Спершу до рук боєприпас узяв син і почав крутити кільце.

Далі військовослужбовець забрав гранату в дитини та висмикнув кільце, спровокувавши трагічний вибух.

Верхівка айсберга

Лише в Києві від початку повномасштабної війни подібних історій – десятки. На жаль, кілька з них були трагічними.

Так, 7 вересня у Вишневому місцеві повідомили про гучний вибух у багатоповерхівці. Як виявилося, там підірвався 47-річний чоловік. У поліції припускають, що той скоїв самогубство.

“В одному з помешкань поліцейські Бучанського управління поліції Київщини виявили тіло чоловіка, який загинув внаслідок вибуху гранати М-50. За попередніми даними, громадянин вчинив самогубство”, – розповів керівник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов.

Помешкання зазнало ушкоджень. Окрім загиблого, з місцевих жителів внаслідок вибуху ніхто не постраждав.

Загибель через сварку

29 травня 202 року сталася інша трагедія з гранатою, і знову в Києві. Як інформують в обласній прокуратурі, все через сварку між друзями. Коли ж слова закінчилися, в хід пішла зброя.

Чоловік дістав із кишені гранату, привів її в дію та кинув за 10 метрів від місця перебування знайомих. Внаслідок детонації вибухового пристрою одна людина загинула, ще троє – травмовані.

У квітні того ж року вже інший чоловік підірвав гранату, щоб убити двох своїх знайомих: жінку й чоловіка. Все через ревнощі. Застосувати гранату йому вдалося, але, на щастя, лікарям вдалося врятувати пару. Обом чоловікам загрожує довічне ув’язнення.

Відлуння війни

На жаль, страждають люди і через необережність. Втрачені боєприпаси або ті, що не здетонували, часто валяються тут і там у лісах чи в сільській місцевості. Це таке собі відлуння війни.

В березні 2023-го на Фастівщині 21-річний хлопець наткнувся на гранату, приніс її додому, де і стався вибух.

“На Фастівщині 21-річному хлопцеві вибухом рознесло ліву руку. Мати потерпілого почула, як граната вибухнула, зайшла до кімнати, побачила скривавленого сина і пошкоджені меблі”, – повідомив керівник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов.

Небезпечні трофеї

В поліції закликають людей бути обачними та розумнішими. Чи це граната, чи інша вибухівка – вона вам ні до чого. Це не іграшка і не цікавий трофей. Передусім це зброя, завдання якої – вбивати ворога. Невміле поводження з нею неодмінно призведе до трагедії. Тому побачивши боєприпаси або щось, що нагадує вибухівку, не соромтеся повідомляти про це правоохоронців. Ваша небайдужість врятує життя.

Нагадаємо про інцидент, що трапився у Дніпрі. Там чоловіки кинули гранату в автомобіль. У поліції розповіли деталі та наслідки вчинку. Внаслідок вибуху 51-річний потерпілий отримав уламкові поранення. Його госпіталізували до лікарні.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *