Полярники показали незвичайне явище навколо Сонця на “Вернадському” – відео

за кордоном

Українські полярники на станції “Академік Вернадський” зафільмували незвичайне явище – сонячне гало.  

Як розповіли фахівці Національного антарктичного наукового центру, таку веселку навколо Сонця біля української станції можна побачити нерідко, адже мороз та підвищена вологість – ідеальні умови для виникнення цього явища.

До того ж, іноді гало може “висіти” кілька годин поспіль, змінюючи колір та насиченість.

“Чому ж з'являється ця веселка навколо Сонця? Коли в атмосфері накопичується велика кількість крижаних кристалів, то світло, проходячи через них, заломлюється та відбивається. Так утворюється та саме вторинне світіння. Часто причиною гало є перисто-шаруваті хмари: вони складаються з крижаних кристалів і майже прозорі, тож через них видно джерело світла. Здебільшого гало має форму кола й спостерігається навкруги сонця. Але це явище також можна побачити навколо місяця чи інших потужних джерел світла, наприклад, вуличних ліхтарів. Щодо форми, то це можуть різні дуги, плями, стовпи світла тощо”, – пояснили науковці. 

За їхніми словами, так само може різнитися і забарвлення: від насиченого до блідого, від різнокольорового до білого. Зокрема, один із різновидів гало – паргелій. Він має вигляд світлої плями на рівні сонця, тому його нерідко сприймають як “два Сонця”. 

“Гало буває не тільки в Антарктиці чи Арктиці: його можна зустріти в різних куточках планети, зокрема й в Україні. Наприклад, один наш давній підписник постійно надсилає нам гало з Вінниччини”, – додали полярники.

Нагадаємо, поблизу “Вернадського” народилося тюленя – фото.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *