Вперше за 30 років: у столиці відкрили для відвідувань дзвіницю Києво-Печерської лаври (фото)

Київ

Дзвіницю Києво-Печерської лаври вперше за 30 років повністю відкрили для відвідувачів. Доступ до третього ярусу був відкритий у жовтні після проведення ремонтно-реставраційних робіт. Відтепер побачити, як працюють лаврські дзвони, та насолодитися дивовижним краєвидом Києва з найвищої точки можуть усі охочі.

Про це повідомив директор Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максим Остапенко, пише “Громадське”.

Як зазначається, дзвіницю вперше за 30 років повністю відкрили для відвідувачів. Щоб піднятися на верхівку, потрібно здолати 374 сходинки.

Найвищою церковною спорудою Києва є саме Лаврська дзвіниця. Її висота становить 96,5 метра, тоді як висота дзвіниці Софійського собору – 76 метрів. Ненабагато вищий розташований поряд памʼятник Батьківщині-матері, його висота 102 метри.

Лаврську дзвіницю будували від 1731 до 1745 року. На будівництво було витрачено близько 5 мільйонів цеглин різної форми, а також високохудожню кераміку, виготовлену на лаврських цегельних заводах.

Під час Другої світової війни радянські війська, відступаючи з Києва, підірвали Успенський собор, розташований поряд, однак дзвіниця при цьому не постраждала.

Через незадовільний внутрішній стан споруда була закрита для відвідування. Попередні масштабні ремонтні роботи дзвіниці проводили 2011–2012 року.

Нагадаємо, що на Київщині відкрили міст через річку Ірпінь, під яким ховалися люди від ударів окупантів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *