Страйк перевізників у Польщі: волонтер розповів, що відбувається на кордоні

Події

Учасники страйку перевізників у Польщі на кордоні створюють перешкоди для провезення до України гуманітарної допомоги. Страйкарі пропускають по машині на кілька годин.

Про це в коментарі “LIGA.net” розповів польський волонтер, голова об’єднання Pogoń Ruska Рафал Рошкєвич.

За його словами, він очікував 40 годин у черзі на пункті пропуску “Гребенне – Рава-Руська” – перш ніж перетнув кордон, аби завести до України медичне обладнання для прифронтових госпіталів і тактмед.

“На прикордонному переході в Гребенному, перед польським шлагбаумом, на обох смугах дороги “ялинкою” розставлені вісім фур. Вони розташовані так, щоб між ними міг проїхати легковий автомобіль або автобус, але не вантажівка”, – розповів Рошкєвич.

Черга з вантажівок на в'їзд до тягнеться на понад 60 км – до Замостя. Волонтер каже: аби фуру пропустили через кордон, водіям потрібно пояснювати, що вони везуть товар з категорій, які ті обіцяли пропускати. Наприклад, гуманітарку. Втім, навіть після цього треба чекати, коли учасники блокади дозволять машині проїхати.

Автомобіль Рошкєвича з медичним обладнанням пропустили лише після 40 годин таких переговорів.

“Не мало значення, що ми є поляками, що веземо допомогу, від якої залежать людські життя, – такмед для армії під Бахмутом, медикаменти для прифронтових госпіталів. Ми залежали від примхи страйкарів. Після смерті другого українського водія, який чекав на оформлення, я запитую себе: скільки людей втратили здоров’я чи життя через те, що медична допомога та підтримка українській армії не надійшли вчасно?”, – розповів волонтер.

Рошкєвич наголошує, що поки українські водії сидять у своїх TiRах, то польські страйкарі приїжджають на кілька годин, відбувають зміну і повертаються додому. Відтак вони зовсім не позбавлені можливості заробити – на відміну від українців. 

Волонтер також зауважив, що один з лідерів страйку, політик Рафал Меклер, був одним із лідерів  кампанії “Це – не наша війна”, яка мала зменшити бажання поляків допомагати Україні. Натомість Рошкєвич каже, що не згодний з такою тезою. Адже війна в Україні – це “війна і в польському, і в європейському вимірах”.

Нагадаємо, у Польщі на стоянці поблизу пункту пропуску “Корчова-Краківець” помер ще один український водій. Неподалік цього КПП триває страйк польських перевізників.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео:  Черга сягає 70 кілометрів! А від понеділка блокада посилиться!

Читайте також: 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *