Як зберігати картоплю у квартирі чи погребі, щоб вона не проросла і не зіпсувалася

Різне

Насамперед викопану картоплю потрібно зсипати під навіс та просушити кілька днів. Це робиться для того, щоб картопля добре підсохла, невеликі травмовані ділянки затягнулися, шкірка зміцніла, а хворі бульби і ті, що підгнивають, можна було легко вибрати.

Потім потрібно перебрати картоплю на велику – її використовують  в їжу в першу чергу – середню та дрібну.

Як зберігати картоплю у погребі

  • Найкраще зберігати картоплю у підвалі чи погребі. Підвал найкраще підходить для зберігання картоплі, тому що прохолодне й темне приміщення перешкоджає виробленню соланіну – речовини, яка є токсичною для людини. У великій кількості соланін міститься в зеленій картоплі, тому обов'язково, щоб картопля не позеленіла, треба дотримуватися світлового й теплового режиму.
  • Перед тим, як засипати картоплю до погребу, краще провести дезінфекцію його самого та контейнерів 3% розчином мідного купоросу, просушити приміщення, перевірити вентиляцію, побілити його. Оптимальна температура у підвалі чи погребі для картоплі – 2-3 градуси з вологістю близько 80%. Якщо температура буде нижчою ніж 2 градуси, картопля підмерзне і стане солодкою, а якщо температура підніметься вище за 3 градуси, картопля почне проростати.
  • В чому краще зберігати картоплю

  • Зберігати картоплю краще в дерев'яних ящиках або засіках, що пропускають повітря. Ящики бажано поставити на невелику підставку. При зберіганні картоплі в засіках засипайте її не вище, ніж на 1,5 метра. А щоб картопля не проростала, рекомендується покласти до ящика кілька яблук.
  • Після того, як картопля буде закладена в засіках, накрийте її мішковиною або старою ковдрою, щоб врятувати на випадок морозів верхній шар картоплі від промерзання. Протягом періоду зберігання картоплю потрібно декілька разів перебрати та видалити бульби, що підгнили й підмерзли. Таким чином картоплю можна зберігати протягом 8-10 місяців.
  • Як зберігати картоплю у квартирі, на балконі

  • Якщо ви мешкаєте у квартирі та не маєте підвалу, можна зберігати картоплю на балконі. Для зберігання підійде міцний герметичний ящик. Ящик, наприклад, можна виготовити з вагонки чи товстої фанери. Пофарбуйте ящик для підвищення вологостійкості. Щоб він добре виконував свої функції, зробіть в ньому друге дно та подвійну кришку. Порожнечі заповніть пінопластом, утеплювачем або тирсою.
  • Якщо немає балкона, то зберігати картоплю взимку можна і у квартирі в будь-якому темному місці. Однак термін зберігання в такому разі становитиме лише один місяць, після цього картопля почне в'янути чи проростати.
  • Чи можна зберігати картоплю в холодильнику

  • Якийсь час можна зберігати картоплю в нижньому відділі холодильної камери, призначеному для зберігання овочів. Водночас краще тримати її в паперових пакетах, бо в поліетиленових картопля починає гнити. Але слід враховувати, що в разі тривалого зберігання на холоді в картоплі з крохмалю утворюється цукор і вона стає солодкою.

Чи можна зберігати картоплю з іншими овочами, поради, як продовжити термін зберігання картоплі

  • Ідеально картопля зберігається з буряком, він відмінно вбирає зайву вологу, оберігаючи тим самим від загнивання бульби картоплі.
  • Картоплю можна перекласти свіжим листям горобини, сосновими або ялиновими гілками. Ці рослини виділяють фітонциди, які довше зберігають її.
  • Половина яблука, покладена навесні до ящика з картоплею, перешкоджатиме її проростанню, вбираючи вологу.
  • М'ята затримує проростання картоплі.
  • Картопля зберігатиметься краще, якщо перекласти її лушпинням цибулі.

Що робити, щоб картопля не проростала 

  • Температура в приміщенні, де зберігається картопля повинна бути не вищою за +2+3 градусів, а відносна вологість повітря – 80-90%. Лише за атких умов картопля не почне проростати.
  • Цьому допоможе також регулярне провітрювання. Якщо картопля зберігається у підвалі, під час відлиги потрібно відкривати вентиляційні канали, двері та вікна.
  • У випадку, якщо темепература зависока, зща можливості, щоб запобігти проростання, картоплю потрібно перемістити в більш прохолодне місце. Якщо не має такої можливості, хоча б поставити заморожену вод чи придумати додаткову вентиляцію.
  • Пам'ятайте, що всі бульби потрібно зберігати у темному приміщенні. Якщо є ризик, що на картоплю може потрапити світло – накиньте на ящики щільне покривало. Ідеальна температура для зберігання картоплі – від -2 до +4 градусів, вологість – 80-90%.
  • Картоплю потрібно зберігати окремо від цибулі та часнику, тому що ці овочі стимулюють проростання бульба.
  • А от яблук чи лимони вбережуть її від проростання, тому найкращий спосіб буде покалсти  у ящик чи мішок покласти яблука  чи н лимон.

.Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *