Навіщо росіяни ліплять 4G-модеми на дрони Shahed: пояснення експертів

Війна

Росія почала експериментувати зі встановленням на літако-снаряди типу Shahed-136 4G-модемів. Наразі – доволі кустарно та об'єктивно нагадує експеримент, про що свідчать фото, які з'явилися в Мережі.

Про це пише військовий портал Defense Express.

Наразі все кріпиться у прямому сенсі слова на липкій стрічці, а саме рішення використовує найпримітивніше з'єднання окремих готових виробів у вигляді 4G-модема, повербанку та додаткових антен. Але, вочевидь, результат застосування таких тестових систем надалі може призвести до їх уже штатного встановлення на літако-снаряд.

Навіщо це ворогові

І, звісно, головним питанням є – навіщо це взагалі ворогові. І перше припущення, яке було одразу зроблено – можливість передавання даних із самого Shahed. Це можуть бути поточні координати, параметри польоту тощо, що дозволяє ворогові розуміти, де саме та який дрон полетів чи, навпаки, був збитий.

А завдяки цьому вже будувати нові маршрути для обходу української ППО. Друге – можливість передавання даних для зміни маршруту вже під час його польоту.

Але окрім цього, використання мережі стільникового зв'язку може слугувати і для навігації на основі стандартної для багатьох операторів функції LBS – Location-based service. Вона дозволяє отримувати приблизні координати телефона без супутникової навігації з використанням ідентифікатора соти, а у просунутіших версіях – вимірюванням часу проходження сигналів між різними вежами зв'язку.

Саме така функція й дозволяє в комерційних послугах під назвами типу “Маячок”, “Геопошук” тощо отримувати дані щодо місцеперебування конкретного телефона.

Така функція, особливо в разі вимірювання інтервалів часу на проходження сигналу, може дати точність до 100-150 метрів. Звісно, цього недостатньо для точної геолокації, але це є вкрай дешевою додатковою незалежною системою навігації, яка в комплексі дає важливі дані. Особливо в разі з літако-снарядами типу Shahed, де є лише супутникова навігація та відносно примітивний автопілот, який дає 5% похибку від дальності.

Тобто навіть у разі пригнічення супутникової навігації Shahed із такою додатковою системою може “обнуляти” похибку власної примітивної інерціальної системи, а також ідентифікувати спуфінг супутникової навігації.

Як протидіяти

Звісно, головне те, що спроби ворога якось просунутися в цьому напрямі були одразу помічені, а це означає і можливість вкрай ефективних протидій цьому вже на рівні держави як регулятора мобільного зв'язку, так і конкретного кожного оператора, який цілком може застосувати тимчасове обмеження функціонала своєї мережі під час відповідної загрози в конкретних регіонах.

Нагадаємо, журналіст “1+1” Андрій Цаплієнко повідомив, що Росія Росія атакувала Київ модернізованими “Шахедами”. Вони були чорного кольору.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Щоб важче було виявити! Ігнат про модернізацію “Шахедів”, які вночі атакували Київ

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *