“Пріоритетна мішень”: як ЗСУ полюють на російські установки РЕБ

Війна

Засоби радіоелектронної боротьби, за допомогою яких росіяни намагаються прослуховувати чи глушити переговори ЗСУ, збивати з курсу високоточну західну зброю і дрони, стали однією з пріоритетних цілей української армії. І ЗСУ стають дедалі успішнішими в цій боротьбі.

Про це пише CNN. 

Журналісти зазначають, що у Мережі більшає відео знищення російських установок “Поле-21”, які окупанти розміщують на дахах будівель, аби заглушити GPS-сигнал для ракет. Це пріоритетна мішень для українських операторів дронів.

“Розуміючи важливість цього виду зброї, росіяни звітують, що наростили виробництво нових установок РЕБ у рази. Тимчасом ЗСУ змінюють сам підхід до радіоелектронної боротьби, орієнтуючись не на кількість, а на точність своїх установок”, – пише видання.

Наприклад, Україна працює над системами дистанційного керування РЕБ, щоб ті заважали роботі лише російської зброї ― натомість російські пристрої наразі створюють електронні перешкоди для всіх, зокрема й для своїх військ.

Загалом, повідомляє CNN із посиланням на західних аналітиків, російсько-українська війна дала зрозуміти, наскільки важливим компонентом протистояння стає радіоелектронна боротьба. Тому західні виробники зброї активно працюють над тим, щоб їхня продукція була якомога менш вразливою, і теж активно розробляють нові види установок РЕБ.

Що таке РЕБ: особливості та призначення

Радіоелектронна боротьба – це різновид збройної боротьби, який здійснює радіоперешкоди для радіоелектронних засобів розвідки, систем зв’язку та керування ворога для ускладнення його роботи і передання даних. РЕБ є видом бойового забезпечення.

Тобто РЕБ – сукупність узгоджених дій військових сил щодо захисту власних РЕЗ і систем керування військами та зброєю від застосованої противником радіоелектронної розвідки та ведення контррадіоелектронної протидії.

А також допомагає здобувати інформацію про місцеперебування радіоелектронних засобів (РЕЗ), систем управління військами та зброї противника.

Основна мета РЕБ: дезорганізація управління військами ворога, зниження ефективності його радіоелектронної розвідки й використання зброї та бойової техніки, а також забезпечення стійкості роботи власних систем і засобів керування військами.

Які засоби РЕБ має РФ

За словами експерта Олександра Коваленка, РФ має кілька типів комплексів РЕБ. Наприклад, це автоматизована станція перешкод Р-330Ж “Житель”. Також РФ часто використовує комплекс радіоелектронних перешкод та придушення РБ-301Б “Борисоглєбськ-2”. Також ворог часто використовує доволі цікавий комплекс РБ-341В “Леєр-3”.

Крім цього, росіяни мають комплекс “Красуха-2”. Це російська система радіоелектронної протидії, призначена для протидії повітряним розвідувальним системам.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *