До України гуманітарну допомогу ввозитимуть по-новому: що відомо та чому волонтери проти

Ексклюзив ТСН

Відсьогодні в Україні запрацює нова електронна система ввезення гуманітарних вантажів. Допомогу з-за кордону тепер фіксуватимуть у базі. А звіти, куди її розподілили, зроблять публічними. Волонтерська спільнота такі зміни розкритикувала. А петиція із проханням їх відтермінувати набрала необхідну кількість голосів за два дні.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Карини Вакарєвої.

Електронна система ввезення гуманітарних вантажів: як вона працюватиме

Волонтер Євген Тузов сам із Маріуполя. Він від початку повномасштабної війни взявся вивозити людей з-під обстрілів та доправляти продукти до прифронтових регіонів.

“Волонтери – це, як янголи. А оцією постановою хочуть відрубати ті крила”, – каже волонтер.

Постанова уряду, про яку згадує Євген, зазнала жорсткої критики з боку волонтерської спільноти. Йдеться про нові правила, за якими від 1 грудня до України ввозитимуть гуманітарну допомогу.

Волонтерам, які транспортують гуманітарні вантажі, потрібно зареєструватися в автоматизованій системі. Потім заповнити онлайн-декларацію з переліком товарів. Після цього система згенерує унікальний код, за яким митники пропускатимуть вантаж.

Ввозити гуманітарну допомогу за сформованою декларацією дозволяється упродовж місяця від дати її створення. І щойно вона прибуде на територію України, у волонтерів є 90 днів, щоб прозвітувати – куди і скільки допомоги роздали.

“Якщо ти порушив якийсь там із пунктів – кількість ввезення чи там терміни давності, чи ще щось – тебе викреслюють з того списку отримання гуманітарної допомоги”, – каже волонтер благодійного фонду “Вони потребують нас” Євген Тузов.

Пояснення міністерства

Раніше, щоб перетнути кордон із таким вантажем, водієві було достатньо надати митникам паперову декларацію. А якщо це “товар подвійного призначення”, наприклад, дрон чи тепловізор – то ще й гарантійний лист від кінцевого отримувача: військових частин або адміністрацій.

“Зараз збираємо гарантійні листи, запитуємо військові частини – скільки ви отримали тих чи інших вантажів за цими гарантійними листами. І прикрі результати, тому що із 3,5 тисячі підтверджено менше тисячі”, – каже заступник міністра соціальної політики Назар Танасишин.

Користуватися спрощеною системою почали й шахраї. За даними Мінсоцполітики, за неповні два роки правоохоронці порушили понад 800 кримінальних проваджень за фактом продажу чи розкрадання “гуманітарки”. Тож аби побороти схеми та зробити систему прозорою – впровадили правила, які викликали у волонтерів безліч запитань. Найбільше суперечок про звітність.

Тепер усе фіксуватиме електронна система – коли та де було роздано вантаж, чи є залишки і які.

“Звіт має обов’язком, де ви вказуєте – я розподілив або не розподілив. Тобто якщо ви не розподілили протягом тих 90 днів, нічого не станеться. Ви просто нам повинні сказати, як державі, що у мене на складі там не розподілено стільки-то гуманітарки”, – каже заступник міністра соціальної політики Назар Танасишин.

Ще одним каменем спотикання стали терміни звітування. В уряді на це теж мають відповідь – якщо волонтер не встигає протягом 30 днів завезти вантаж, він зможе створити нову декларацію. Це правило поширюється і на випадки, коли отримувач гуманітарної допомоги не знає наперед обсяг вантажу.

До електронної системи внесли зміни

Протягом місяця нову електронну систему тестували. До фокус-групи увійшли шість сотень користувачів. Їх зауваження уже взяли в роботу – наприклад, користуватися вебплатформою відтепер зможуть кілька представників від організації, а не один, як це було на початку. У благодійному фонді “Повернись живим” кажуть – систему бачили, уже встигли зареєструватися, але ще не застосовували.

“Будуть визначені люди, наприклад, чи з бухгалтерії, чи менеджери, які будуть цим займатися. Але, в принципі, це не критично. За цей перехідний період, який зараз буде, ми зможемо з нею розібратися і користуватися”, – каже юрист благодійного фонду “Повернись живим” Максим Мошковський.

Перехідний період для волонтерів визначили до квітня наступного року.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН. Марафон «Єдині новини» за 1 грудня 2023 року

Нагадаємо, 82-річний німець витратив усі свої заощадження та власноруч пригнав реанімобіль для ЗСУ.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *