Традиційно напередодні новорічних свят зростає попит на червону ікру. Адже саме цей продукт є головним делікатесом на святковому столі. Крім ніжного смаку та яскравого кольору, червона ікра дуже корисна. В ній міститься 30% легкозасвоюваних білків, лецитин, фолієва кислота, багато вітамінів. Однак щоб повною мірою насолодитися цим продуктом, треба знати, як правильно відрізнити якісну червону ікру.
Як визначити хорошу червону ікру
Почати варто з вибору місця продажу товару. Краще купувати червону ікру у великих торгових мережах чи офіційних магазинах виробника. Треба уважно оглянути маркування продукту та його склад. Якщо на пакованні написано, наприклад, ікорно-рибний виріб, краще від придбання відмовитися.
Деякі недобросовісні виробники розводять червону ікру підробленими ікринками.
Як зрозуміти, що перед вами якісна червона ікра
В пластиковій чи скляній тарі продукт можна оцінити візуально. Існує одна важлива відмінність, яку добре помітно навіть неозброєним оком — всередині кожної ікринки має бути темна плямка (“вічко”). Це зародок у білково-жировій емульсії. Деколи це “вічко” намагаються підробити. Тому важливо звернути увагу на його форму. Якщо воно “розпливається” — перед вами неякісний продукт.
Важлива також і форма самих ікринок. Натуральний продукт має ідеально круглі гранули, а підроблена ікра часто овальна, сплюснена, здвоєна тощо. Якщо помітили надто велику кількість жовтих чи надто червоних ікринок — краще остерігатися. На фейк може вказувати піна на поверхні ікри, яка утворюється через бродіння дріжджів.
Розмір ікринок — ще один нюанс, на який варто звернути увагу. Наприклад, у горбуші ікра має розмір 5 мм, у некри — 4 мм, кети — 5-6 мм, а у форелі — всього 2-3 мм.
В домашніх умовах також можна перевірити якість червоної ікри. Для цього киньте одну ікринку в гарячу воду (не кип'яток). Натуральна повинна луснути і зафарбувати рідину в білий відтінок, а ось підроблена — залишиться цілою або зафарбує у червоний відтінок.
Читайте також: