Балансуюча група ЕКУ за рік принесла державним компаніям понад пів мільярда гривень

Економіка

Згідно з повідомленням, таким інструментом стала участь держкомпаній у балансуючій групі ЕКУ, яка дає можливість виробникам і споживачам електроенергії знижувати витрати на їхні небаланси (компенсувати дефіцит або профіцит виробленої та спожитої електроенергії).

Створена в листопаді 2022 року, балансуюча група ЕКУ нині на другому місці за розміром на ринку електроенергії України. В її складі – найбільший виробник електроенергії країни НАЕК «Енергоатом», низка провідних виробників «зеленої» енергії, а також споживачів електроенергії – лідерів у своїх галузях.

«Створення першої в Україні державної балансуючої групи було серйозним викликом з огляду на війну й ситуацію на ринку. Та за рік вона стала win-win історією, в якій виграли всі стейкголдери. Атомна генерація, виробники «зеленої» енергії, споживачі отримують відчутний економічний ефект. Ба більше, рівень оптимізації небалансів постійно зростає завдяки долученню нових учасників і розвитку балансуючої групи», – зазначив Віталій Бутенко, генеральний директор ЕКУ.

Великою групою учасників балансуючої групи ЕКУ є виробники з ВДЕ (відновлюваних джерел енергії), серед яких – компанії з іноземними інвестиціями. 

«Наявність ефективної балансуючої групи є важливою умовою успішної роботи виробників з ВДЕ, які ризикнули призупинити продажі за «зеленим» тарифом на вільному ринку. Комплексна пропозиція ЕКУ з балансування та гарантованого викупу електроенергії дозволяє нам частково компенсувати втрати через проблеми з боргами за «зелену» енергію, з якими стикаються багато інших виробників в Україні», – резюмувала Ольга Рибачук, керівна директорка ELEMENTUM ENERGY, найбільшого іноземного інвестора у ВДЕ в Україні.

Як повідомлялося, АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) була створена 2022 року. Компанія здійснює операції з купівлі, продажу та постачання енергоресурсів для комерційних клієнтів. 100% акцій товариства належать державі Україна.

ЕКУ є одним із провідних енерготрейдерів країни за обсягами продажу електроенергії, а також одним із топ-3 трейдерів зеленої енергії на вільному ринку. Питома вага клієнтів компанії у ВВП України становить 9%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *