Астронавти знайшли загублений помідор, який пробув у космосі вісім місяців

Технологія

Астронавти МКС знайшли помідор, який загубили в космосі 8 місяців тому.

Про це пише Space.

Залишки крихітного помідора, втраченого астронавтом NASA Френком Рубіо після збирання врожаю за межами Землі в березні, виявили на Міжнародній космічній станції (МКС).

“Нашого доброго друга Френка Рубіо, який уже подався додому, вже давно звинувачують у тому, що він з'їв помідор. Але ми можемо його виправдати. Ми знайшли помідор”, — заявила астронавтка NASA Жасмін Могбелі під час прямої трансляції, присвяченої 25-річчю МКС.

Невеликий інцидент перетворився для Рубіо на великий жарт. Карликовий помідор Red Robin шириною 2,5 сантиметра був частиною останнього врожаю експерименту Veg-05, за яким доглядав сам Рубіо. Кожен астронавт МКС отримав зразки помідорів після збирання врожаю 29 березня 2023 року, але частка Рубіо, що зберігалася в пакеті із застібкою-блискавкою, зникла, перш ніж він встиг його скуштувати.

Зниклий помідор вперше публічно обговорювався 13 вересня, коли Рубіо провів власний захід у космосі, який ознаменував несподіваний рекордний рік на орбіті для астронавта США.

“Я провів так багато годин у пошуках цієї штуки, — пожартував Рубіо під час прямої трансляції з МКС у вересні. —Я впевнений, що висушений помідор з'явиться в якийсь момент і виправдає мене через багато років”.

Чесно кажучи, МКС більша, ніж будинок із шістьма спальнями, і в умовах мікрогравітації речі можуть легко відлетіти в несподівані кути. Процедура NASA зазвичай полягає в перевірці вентиляційних отворів, але на станції, переповненій матеріалами 25-річної давнини, легко втратити окремі предмети.

Читайте провідні новини дня:

Репортери запитали Рубіо про втрачений помідор 13 жовтня, приблизно через два тижні після того, як він благополучно повернувся додому після 371 дня у космосі. Він нарік, що помідор так і не був виявлений, попри те, що “витратив на його пошуки 18–20 годин власного часу”.

“Реальність проблеми, ви знаєте, – вологість там близько 17%. Ймовірно, він висох настільки, що неможливо було сказати, що це було, і хтось просто викинув сумку”, — додав Рубіо, сміючись. “Сподіваюся, хтось колись знайде це: маленька, зморщена істота”.

Тож тепер після знахідки колеги не мають жодних претензій до Рубіо.

Нагадаємо, на Сонці утворилася гігантська темна діра. Що це означає і яку небезпеку несе.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *