Здичавілі корови під Чорнобилем: як зимують колись свійські тварини (фото)

Київ

Вже кілька років поспіль співробітники Чорнобильського заповідника спостерігають за дивним, як на погляд пересічного обивателя, феноменом: стадом здичавілих корів, які прекрасно почуваються у зоні відчуження за будь-якої пори року.

Про це повідомили співробітники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника та опублікували у Facebook фото здичавілих корів.

Нагадаємо основні факти, передбачаючи шквал запитань щодо колись домашніх тварин у дикому середовищі:

  • Корів тримали “самосели” в місті Чорнобиль та селі Луб’янка (в останньому було сім голів). Коли 2016 року померли їхні господарі, стадо почало жити на волі.
  • ВРХ належить до поширеної на Поліссі української чорно-рябої молочної породи.
  • Як й інші мешканці заповідника, здичавілі корови часто використовують покинуті будівлі для захисту від вітру та опадів.
  • Тварини вгодовані, тобто проблем з кормами для них не існує. Взимку, коли випадає сніг, викопують суху траву копитами.
  • У корів нема потреби доїтися. Їх цикл лактації нормалізується і прив’язаний до народження телят.
  • В передвоєнні часи стадо налічувало до 20 голів. Тварини пережили окупацію і продовжують освоювати простори заповідника.

В Чорнобильському заповіднику зазначили, що сніжну й морозну погоду велика рогата худоба переживає успішно.

“Стадо дикої худоби докорінно відрізняється від звичайної сільської череди: воно структуроване, має цілісність, діє завжди злагоджено. Стадо найбільш ретельно охороняє свою молодь. Телята, своєю чергою, вибирають найбезпечніше місце у стаді – між дорослим бугаєм і корівками. На тлі снігу, грізного й величезного бугая вони мають особливо колоритний вигляд. Попри все, молодняк рогатої худоби добре адаптований до холоду”, – підсумували в Чорнобильському заповіднику. 

Нагадаємо, до Чорнобильської зони повернувся зниклий вид диких тварин, яких там не бачили понад 100 років. Дослідник Сергій Гащак розповів, що в лісі біля Чорнобиля знову можна зустріти бурого ведмедя.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *