Позитивні заяви влади про війну створюють розкол між ОП, військовими і суспільством – FT

Війна

Стратегія влади України щодо висвітлення ситуації на війні створює розкол між Офісом президента, військовими  і суспільством.  

Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

Як пише видання, йдеться про заяви влади, у тому числі через відеозвернення президента України Володимира Зеленського.

“За словами трьох осіб, знайомих з комунікаційною стратегією, меседж завжди полягає в тому, що “ми рухаємося вперед”, з метою підтримання оптимізму в країні та за кордоном”, – йдеться у статті.

“Ця політика застосовується на всіх державних рівнях, від міністерств і місцевих адміністрацій до військового командування, і включає сувору цензуру щодо поганих новин, таких як кількість українських жертв або успішні російські удари”, – цитує FT трьох осіб, знайомих з комунікаційною стратегією української влади.

“Нам потрібно додати більше реалізму… “, – сказало виданню джерело, пов'язане з президентською стратегією комунікації.

Як зазначає Financial Times, розбіжності стали очевидними коли головнокомандувач Валерій Залужний заявив виданню The Economist, що війна зайшла в “глухий кут”.

“Відвертість Залужного здивувала багатьох українців, а деякі західні лідери навіть телефонували до Києва, щоб запитати, що це означає і чи є переговори зараз пріоритетом, за словами чиновника”, – пише видання.

Ірина Золотар, радниця і керівниця відділу комунікацій колишнього міністра оборони України Олексія Резнікова, розповіла, що стратегія оптимізму спочатку спрацювала, допомагаючи українцям повірити в себе і свою здатність протистояти вторгненню. Але зараз, за її словами, ця стратегія створила наратив, де “очікування завищені і не відповідають реальному стану справ”. 

“Майже у кожного українця є родичі чи друзі, які воюють або безпосередньо постраждали від війни. Якщо не буде негативної інформації, це вб'є довіру до влади”, – наголосила директорка Українського інституту масової інформації Оксана Романюк.

Financial Times пише, що “військові лідери стверджують, що розрив між офіційними повідомленнями і ситуацією на місцях більше не є переконливим, а отже, не мотивує ні українців, ні західних партнерів країни”.

Але Володимир Зеленський бачить оптимістичне повідомлення – як єдиний спосіб заспокоїти тих, хто сумнівається в Україні на Заході, і зміцнити довіру українського бізнесу, життєво важливого джерела податкових надходжень для військових зусиль, пише Financial Times.

“Якщо ми будемо песимістами, ми можемо очікувати, що люди перестануть розвивати свій бізнес в Україні та припинять платити податки, і у нас не вистачить грошей, щоб продовжувати боротьбу”, – сказало джерело видання.

Нагадаємо, у Сенаті розкрили надії Путіна, якщо США не продовжать допомогу Україні.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *