Протитанкові рови та бетонні перешкоди: як на Київщині укріплюють кордон і чи є загроза наступу з Білорусі

Ексклюзив ТСН

На Київщині завершують облаштування українсько-білоруського кордону. До кількох загороджувальних ліній додали ще одну – протитанкові рови. Ця перешкода разом із мінними полями та перекритими лісовими дорогами не дозволить ворогові швидко прорвати лінію державного кордону, як це сталося торік. Нині рівень небезпеки нападу з боку Білорусі не зростає, тому у наших воїнів є час краще підготуватися до нових загроз.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

На кордоні з Білоруссю спецтехніка облаштовує протитанковий рів шириною у майже 4 метри та завглибшки – 3. Траншейний екскаватор ще й насипає солідний бруствер.

“Тут танки не пройдуть, але якщо підключити інженерну техніку, зробити мости, а так вже пройти не зможуть”, – каже боєць ЗСУ Микола Вальков.

За день машина прориває до п’ятисот метрів протитанкового рову. І таких траншей нарили вздовж майже всього українсько-білоруського кордону. До сусідів-зрадників звідси не більше трьох кілометрів. Українські воїни кажуть, що такі укріплення можуть зупинити ворожу бронетехніку.

За кілька кілометрів від земляної перешкоди зводять ще одну – бетонну. Такі плити здатні витримувати пряме влучання артилерійського снаряду. Поруч ще одна лінія оборони – система бліндажів.

Командувач Об’єднаних сил інспектує новозбудовані позиції з дозиметром у руках. Додаткові лінії оборони зводять у Чорнобильській зоні, тому потрібен радіаційний контроль. Нині прилад показує втричі менший рівень дозволеного випромінення, тому фортифікаційні споруди майже готові до заселення.

Нині дороги між Україною та Білоруссю завалені деревами і щільно заміновані. До протитанкових ровів доєднають ще й бетонну перешкоду.

“Тетрайди, так звані “зуби дракона”, в подальшому будуть зв’язані тросом, кладуться в декілька рядів, будуть заміновані і на них буде колючий дріт – це буде суцільна бетонна перешкода для броньованої техніки”, – пояснює Сергій Наєв.

Добре підготовлені загородження здатні завдати 20 відсотків втрат силам противника, який наступає – підрахували українські військові. Нині загроза нападу з Білорусі не зростає, але залишається високою.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 18:00 за 15 грудня 2023 року | Новини України

Нагадаємо, в Росії депутат закликав окупантів готуватися до бойових дій у Карпатах.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *