Ігристе вино з провінції Шампань, яке всім нам відоме під назвою “шампанське” є невід'ємним атрибутом Нового року. З чим поєднувати шампанське, щоб було смачно?
Як правильно пити шампанське: церемонії та етикет
Ігристі вина наливають лише у вузькі і високі келихи, наприклад, “флейта” або “тюльпан”. Тоді бульбашки будуть підніматися дуже повільно. Але якщо ви хочете насолодитися смаком шампанського, можете сміливо використовувати широкі келихи. В них бульбашки вуглекислого газу піднімуться швидко. Келихи зазвичай наповнюють на дві треті об'єму.
Ігристе потрібно пити охолодженим до 6-8 градусів. А щоб збереглася піна від шампанського, охолоджуйте напій повільно. Для цього пляшку ставлять у відерце з льодом за півгодити до свята. В жодному разі не використовуйте морозильну камеру.
Шампанське можна вживати як аперитив перед основними стравами, так і разом з десертами або закусками.
Що краще смакує до шампанського
Солодке шампанське подають до солодких страв. При цьому, чим солодший її смак, тим вищий вміст цукру повинен бути і в напої. Якщо у барі напівсолодке ігристе, то і справа повинна бути відповідною. До ігристого вина з простішим смаком, можна подавати менш вигадливе меню.
Для сухих і напівсухих ігристих підходить виразний, але не дуже солодкий смак. Ідеально підійдуть для сухого ігристого ананаси, персики, груші, ягоди, горіхи.
Напій не можна подавати з:
- шоколадом, який своїм смаком переб'є аромат шампанського;
- цибулею і часником через їхній специфічні смак та аромат;
- червоним м'ясом (бужениною, ковбасою, грудинкою);
- східними солодощами з солодкавим смаком, оскільки після них шампанське буде здаватися нудним.
А ось добре поєднується напій з:
- бутербродами з ікрою;
- салатами (без майонезу);
- сирами (чим яскравіший і виразніший смак сиру, тим більш солодким має бути вино);
- білим м'ясом;
- морепродуктами;
- горіхами;
- фруктами;
- різними десертами (зефір, печиво, торти, тістечка, фруктові бісквіти).
Що можна подати до шампанського: алкоголь
Професійні сомельє на запитання “що ж подати до шампанського з алкогольних напоїв”, не радять змішувати шампанське з іншим алкоголем. Втім, у новорічну ніч це не завжди вдається втілити.
Щоб зміна алкогольнього напою була для вашого організму максимально м'якою, вибирайте правильні варіанти. Тому після шампанського краще пити більш міцний алкоголь, щоб підвищити градус. А ось навпаки робити не варто, адже тоді вранці на вас буде чекати жахливе похмілля.
Шампанське може вживатися і як аперитив, і як доповнення до трапези, подаючись до других страв або десертів. Але не забувайте про “підступність” ігристих вин. У них міститься вуглекислий газ, який суттєво підвищує всмоктуваність алкоголю. Пийте цей напій обережно і помірно.
Читайте також:
- Як відкоркувати шампанське різними способами