Масова стрілянина у Празі: ексклюзивні подробиці з місця трагедії

21 грудня в чеській столиці 24-річний студент Давид Козак влаштував стрілянину в Карловому університеті, внаслідок чого загинули 14 осіб.

Про масову стрілянину – сюжет ТСН.

“На філософському факультеті у нас багато пар. Ці студенти, вони мені як однокласники. Я був на тому боці річки, почув постріли, але тоді геть не розумів, що відбувається. Повз мене одна за одною їхали поліцейські машини, відчуття було геть нереальне, я ж чех, в Чехії такого ніколи не було!” – згадав Данель Броз.

Карлів міст – ним туристи, студенти, всі хто опинився поруч – тікали подалі від пострілів, які пролунали, щойно почало вечоріти. Ті, хто не встиг утекти – барикадувалися в класах, ховалися навіть на карнізах. 

24-річний студент університету Давід Козак проніс до університету кілька одиниць зброї і набої. Вийшов на балкон з гвинтівкою і став цілити звідти жертв по одній. 

“О 12:20 до поліції повідомили, що 24-річний чоловік з селища Хостунь їде до Праги, зізнавшись, що хоче накласти на себе руки. О 12:45 нам повідомили, що в селі виявили вбитого чоловіка і що це – батько підозрюваного. Ми швидко виявили, що той був студентом філософського факультету і що він мав прийти на лекцію о 14:00 на вулицю Целетну. Ми негайно рушили туди і почали його шукати. О 15:59 нам повідомили про стрілянину в іншому корпусі університету”, – сказав Мартін Вондрашек, комісар поліції. 

“Я був у ресторані, побачив, як повз мене пробігають треновані хлопці – військові чи поліцейські. Я і сам вибіг, бо першою думкою було: це напад на когось із євреїв. Але коли мені пояснили, що стрілянина на філософському факультеті я став ще більше хвилюватися, адже там навчається моя дочка. Я почав телефонувати їй, вона не відповідала. Але потім прислала СМС і я почав давати їй текстом інструкції: не визирати у вікно, забарикадуватися, лягти на підлогу. А далі допомагав поліції охороняти площу, треба було не пускати туди цивільних”, – сказав Аарон Гуенсбергер, власник ресторану. 

“Він ховався від поліцейських на балконі, ми стріляли на звук. Думаю, саме той факт, що ми його оточили і у нього залишилася лише одна зброя – дробовик – це і змусило його накласти на себе руки”, – пояснив Петр Матейчик, очільник регіонального департаменту поліції Праги.
 
“Протягом ночі поліція обшукувала місце злочину, ідентифікувала загиблих і поранених. Наразі підтверджено 14 жертв – частина з них – студенти, частина – викладачі. Ще 25 поранених”, – уточнив Матейчик.

Тим часом Мережою поширилися інформація про Телеграм-канал, який начебто вів стрілець – російською. Утім, достовірною вона не виглядає: Козаку начебто нізвідки було знати цю мову, тож ймовірніше за все хтось із росіян вирішив просто скористатися найстрашнішою стріляниною в сучасній чеській історії. Інші пропагандисти не витрачають часу – розпускаюnm чутки, oj начебто вбивця має українське коріння.

“Це брехня, яка вимагає негайного спростування. Чи має зловмисник якийсь зв'язок з Україною? Ні, не має. Він – чех, народжений в Чехії, вихований чеською родиною”, – запевний Віт Ракузін, міністр внутрішніх справ Чехії.

Поліція наразі боїтьсяпотенційних послідовників стрільця. Тому просить у журналістів не поширювати жодних фотографій чи кадрів, який можуть його прославити. Сьогодні в країні – жалоба. Аби принести свічку до імпровізованого меморіалу під стінами університету, людям доводиться проходити крізь поліцейський кордон: середмістя Праги досі про всяк випадок оточене.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *