“Кожне слово – долі людей”: Гончаренко подав оновлений законопроєкт про мобілізацію – що пропонує

Події

Народний депутат Олексій Гончаренко подав оновлений законопроєкт про мобілізацію до Верховної Ради.

Картку законопроєкту було опубліковано на сайті Верховної Ради.

У документі він пропонує зокрема, змінити терміни демобілізації і звільнення строковиків, а також звертає увагу на інші питання.

Головне із законопроєкту Гончаренка

  • демобілізація через 18 місяців (уряд пропонує 36 місяців);
  • звільнення строковиків через місяць після набуття законом чинності замість семи місяців;
  • відстрочка від мобілізації 12 місяців (уряд пропонує пів року);
  • відстрочка від мобілізації осіб з інвалідністю третьої групи, а не тільки першої та другої;
  • відстрочка для здобувачів освіти, які навчаються й отримують рівень вищий за вже отриманий (якщо, наприклад, людина навчається на магістратурі, а до цього здобули ступінь бакалавра).

В ексклюзивному коментарі ТСН.ua Олексій Гончаренко пояснив, чому урядовий законопроєкт про мобілізацію має бути допрацьований.

За словами нардепа, цей законопроєкт є надзвичайно чутливим для суспільства.

“Там кожна строка, кожне слово – це долі людей. І тому потрібно максимально опрацювати цей законопроєкт. У тому вигляді, в якому його подав уряд, документ не може бути ухваленим”, – зазначає Гончаренко.

Також він висловив здивування, що законопроєкт про мобілізацію подав саме уряд, а не президент, адже це конституційні повноваження саме глави держави.

Найважливіша правка

Найважливішою правкою він назвав зменшення терміну служби (18 місяців замість 36 місяців).

“Я подавав цей законопроєкт ще рік тому, і тоді добивався, щоб визначили термін служби. Довгий час казали, що це взагалі неможливо. Нарешті уряд визнав, що це можливо і потрібно, але запропонував 36 місяців. На мою думку, це є забагато. Визначення терміну служби у 18 місяців для мене є головною частиною законопроєкту”, – сказав депутат.

Мобілізація силовиків

Гончаренко прокоментував ініціативу щодо мобілізації силовиків, ветеранів МВС, яку висловлювали у Мережі.

“Так, це позитивна (пропозиція. – Ред.) і я залишив її в альтернативному законопроєкті. Це правильний підхід”, – каже депутат.

Чи будуть мобілізовувати людей з інвалідністю

Гончаренко вважає, що до війська не варто мобілізовувати чоловіків з 1,2,3 групами інвалідності.

“Уряд у своєму законопроєкті подав лише 1,2 групи. В своєму законопроєкті я пропоную дати право на звільнення людям з інвалідністю 3 групи і залишити відстрочку людям з інвалідністю 3 групи”, – пояснив народний обранець

Також він наголошує на необхідності демобілізації військових, які отримали іналідність уже під час служби.

Звільнення строковиків

Гончаренко наголосив на необхідності якнайшвидшого звільнення зі служби солдатів-строковиків.

“Ще у листопаді була публічна позиція Ставки Верховного головнокомандувача щодо можливості звільнення строковиків. Залужний на своїй пресконференції сказав, що війську більше не потрібні строковики. Тому я не розумію, чому в урядовому законопроєкті закладається аж 7 місяців на їхнє звільнення, якщо це можна зробити протягом одного місяця, що я і пропоную”, – говорить депутат.

Виїзд за кордон

Гончаренко пояснив, що у його законопроєкті не йдеться про дозвіл чи заборону на виїзд закордон окремим категоріям (наприклад, багатодітним батькам, або чоловікам з інвалідністю 3 групи), адже це питання регулює Кабмін своїми постановами.

Соціально несправедлива мобілізація

Олексій Гончаренко також прокоментував ініціативу, про яку писали у Мережі, зробити новим критерієм для бронювання велику сплату податків до бюджету.

“Не може бути історії, що люди просто відкупляються (від мобілізації. – Ред.). Ми розуміємо, що інколи на жаль такі випадки трапляються через корупційні механізми. Але це неправильний підхід. Не може бути різних прав та обов'язків громадян у залежності від їхнього фінансового стану”, – каже депутат.

Нагадаємо, зʼявився текст урядового законопроєкту про мобілізацію та військовий облік. ТСН.ua зібрав усе, що відомо про зміни до мобілізації та що про це кажуть політики.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *