Кого з чоловіків зараз випускають з України: прикордонники назвали умови

Ексклюзив ТСН

Що саме змінилось та чому прикордонники настільки ретельно перевіряють документи – про це в коментарі для ТСН.ua розповів речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

“Є правила перетину кордону, є законодавство, яке регламентує перетин кордону. Щодо правил – це постанова Уряду №57, яка, зокрема, визначає порядок перетину кордону громадянами України на час дії воєнного стану. Варто вести мову в цьому разі про чоловіків, громадян України, віком від 18 до 60 років. Саме цій категорії обмежено залишати територію України під час дії воєнного стану. Правила все ж визначають, кому дозволено перетинати кордон на виїзд з України. Прикордонники й раніше уважно вивчали документи, які дають підставу перетнути кордон чоловікам. Але за останній час ми бачимо збільшення спроб підроблення документів, використання фальшивих документів, непідтвердження мети поїздки”, – пояснює ситуацію Андрій Демченко.

За словами Демченка, є випадки, коли мету поїздки не можуть підтвердити навіть водії, які перевозять вантажі або пасажирів.

“Натомість коли ми ретельно вивчаємо обставини виїзду, з’ясовується, що ціль їхньої поїздки зовсім інша. Або, наприклад, водії не мають відповідної категорії на керування транспортним засобом, за яким вони закріплені. Щодо підробок – за 11 місяців минулого року було виявлено близько 3 тисяч таких документів. Тому ми і продовжуємо посилено перевіряти умови виїзду та ті документи, які надають люди на контроль”, – каже речник прикордонників.

За словами Демченка, прикордонники мають законне право вимагати від чоловіків додаткові документи з ТЦК.
“Щодо тих повідомлень, що прикордонники начебто перевіряють у багатодітних батьків документи з ТЦК. Треба розуміти, що правилами перетину кордону визначено: крім чітких категорій, які прописані окремими пунктами, один із пунктів визначає, що перетнути кордон на час дії воєнного стану можуть й інші військовозобов’язані особи, які не підлягають під призов під час мобілізації. Вони мають мати відтермінування відповідно до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Якщо у прикордонника є якісь застереження стосовно осіб, які їдуть як багатодітні батьки, наші інспектори мають право вимагати у людини документ, виданий ТЦК. Йдеться про військово-обліковий документ з відміткою про те, що людина має відстрочку. або інший документ з ТЦК про те, що такій людині надано відстрочку від призову”, – пояснює ситуацію Андрій Демченко.

Формулювання має значення

За даними прикордонників, між формулюваннями “знятий з військового обліку” та “виключений з військового обліку” насправді є суттєва різниця, яка має вплив на те, чи дозволять чоловікові перетнути кордон.

“Якщо говорити про непридатних до військової служби, то ця норма не змінювалася. Прикордонники й раніше вимагали для перетину кордону документи певного зразка. У людини має бути висновок ВЛК про непридатність, а у військово-облікових документах зазначено, що він виключений з військового обліку. Не знятий, а виключений”, – підкреслює Демченко.

За даними прикордонників, ця вимога продиктована тим, що людина може бути знята з військового обліку під час зміни місця реєстрації, а виключена за умови непридатності до служби.

Нагадаємо, в Мережі масово почали з'являтися повідомлення про проблеми з випусканням за кордон чоловіків, які мають на це право. Зокрема, повідомлялося, що 29 грудня прикордонники припинили випускати чоловіків, які мають 3 групу інівалідності, та тих, хто супроводжує людей з інвалідністю.

Також повідомлялося про невипускання багатодітних батьків. У чоловіків вимагали показати військово-облікові документи від ТЦК про відстрочку.

ТСН.ua зібрав усе, що наразі відомо про посилення перевірок чоловіків, які мають право на виїзд.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *