В Україні провели унікальну операцію 9-місячній дівчинці: що відомо (фото, відео)

Ексклюзив ТСН

У столичному Охматдиті провели унікальну операцію – пересадку печінки з одномоментною корекцією вади серця. Втручання вирішили об'єднати, щоб не нашкодити пацієнтці.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Карини Вакарєвої.

9-місячну Тетянку привітати з виписуванням зібралося кількадесят лікарів.

“Команда, в якій важливі всі: від нянечки, яка прибирає, закінчуючи головою комітету Верховної Ради”, – каже генеральний директор НДСЛ “Охматдит” Володимир Жовнір.

Крихітка з'явилася на світ торік у лютому. Вроджена вада серця та біліарна атрезія – затримка жовчі в печінці – такі діагнози почули від лікарів батьки.

“Стан на момент ухвалення рішення був такий, що кожного дня могла трапитися подія, яка б унеможливила взагалі операцію”, – каже анестезіолог-реаніматолог Андрій Висоцький.

Корекція вади серця і трансплантація печінки від мами-донора. Оперувати дитину з інтервалом у кілька днів було ризиковано – могла розпочатися кровотеча.

“Ухвалили рішення – це буде одна операція. Одна операція, яка буде розділена на три частини”, – каже хірург-трансплантолог Олег Годік.

За життя маленької Тані боролися кілька бригад лікарів. Майже добу вони провели в операційній. Роботу хірургам ускладнювала критично мала вага дитини.

“Під час оперативного втручання ми зіткнулися з маленькою проблемою, коли частка печінки була досить великою”, – каже Олег Годік.

Таку операцію в Україні робили вперше. Зараз Тетянка оговтується від пережитого і всміхається на камеру. Набралася сил і мама-донор.

2023 рік став роком надскладних операцій із пересадки органів.

“Я подивився статистику за минулий рік. Ми провели практично 600 трансплантацій без залучення іноземних фахівців”, – каже голова Комітету ВР з питань здоров'я нації Михайло Радуцький.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ⚡️ Гарячі новини за 5 січня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, у Львові жінці провели рідкісну операцію.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *