“Люди очікували іншого”: психолог порівняв виступи Зеленського 2022 та 2023 років

Події

Президент України Володимир Зеленський уже два роки поспіль виступає з новорічними зверненнями у час повномасштабної війни. Втім, між цими двома виступами простежується суттєва різниця – відрізняється як риторика президента, так і настрій самих українців.

Виступи Зеленського проаналізував психолог Валентин Кім, пише “Телеграф”.

Різниця між виступами Зеленського 2022 і 2023 року

Експерт аналізує, що промова 2022 року була потужною, втім, з акторською підготовкою. Тоді президент перебував “на одній хвилі” з народом і його слова влучили просто в ціль.

“2023-го президенту та його команді не вдалося спіймати один настрій з українцями. Підтвердженням цьому є те, що виступ 31 грудня майже не обговорювали в соцмережах. У попередні рази Володимир Зеленський завжди знаходив спосіб викликати яскраву реакцію глядачів. Навіть якщо вона була негативною (як 2020 року, коли українцям не сподобалося, що з ними розмовляли, наче з дітьми), вона завжди мала місце. Цього року я навмисно моніторив реакцію суспільства і можу констатувати, що її не було: послухали і розійшлися”, – каже Валентин Кім.

Зокрема, невдоволення українців викликала теза про українських біженців за кордоном.

“Це була дуже слизька доріжка, і це також про зміни у ставленні президента до українського суспільства. У зверненні 31 грудня 2022 року одним із найпотужніших моментів була подяка кожному з регіонів за їхній внесок у боротьбу з ворогом: півдню і сходу – за стійкість, заходу – за прийом біженців і релокацію бізнесу. Біженці тоді сприймалися президентом як постраждалі від війни громадяни, яких варто підтримувати та обов'язково повертати додому”, – вважає експерт.

Він додає, що це так званий демарш у бік людей, які виїхали і не повернулися.

“Впевнений, українцям, які, можливо, втратили все на Батьківщині, чути таке від президента в новорічну ніч було нелегко”, – резюмував психолог.

Нагадаємо, новорічної ночі президент України Володимир Зеленський та президент РФ Володимир Путін привітали своїх громадян контрастними промовами.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *