Видання Financial Times назвало ім’я потенційного претендента на посаду голови Євроради

Політика

Експрем'єра Італії та колишнього президента Європейського центрального банку 76-річного Маріо Драґі називають потенційним кандидатом на посаду очільника Євроради після того, як Шарль Мішель заявив, що достроково йде у відставку.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на чиновників і дипломатів Євросоюзу.

Співрозмовники видання наголошують, що важко передбачити послідовність угод із заміщення вищих посад у ЄС, які також залежать від результатів виборів у всьому Євросоюзі. Своєю чергою джерело, близьке до Драґі, каже, що він не претендує на жодну з провідних ролей у блоці.

“Але спекуляції щодо перспектив Драґі засновані на його послужному списку, досвіді та статусі однієї з найвидатніших фігур ЄС, підкреслюють бажання багатьох столиць остаточно визначити наступника задовго до ймовірного відходу Мішеля в середині липня”, – йдеться у статті видання.

Директорка розташованого в Римі аналітичного центру Istituto Affari Internazionali Наталі Точчі заявляє, що Драґі – це фігура, “якій буде дуже важко відмовити, якщо за ним справді стоїть імпульс”. За її словами, політик навряд чи відмовиться від посади, якщо його серйозно попросять, “але він також не збирається пробивати собі дорогу ліктями”.

Крім Драґі, розглядаються кандидатури чинних прем’єр-міністрів, як-от Педро Санчес з Іспанії та Метте Фредеріксен з Данії. Ці двоє політиків пов’язані з великими європейськими політичними партіями. А це, наголошує видання, є важливим фактором у призначеннях в Європейському Союзі. Натомість відсутність у Драґі партійної приналежності може йому лише “заважати”, вважає європейський дипломат.

Як повідомлялося, чинний прем'єр Угорщини Віктор Орбан може замінити президента Євроради, адже саме Угорщина головуватиме в Раді ЄС від липня 2024 року до грудня.

Нагадаємо, президент Європейської Ради Шарль Мішель заявив, що достроково йде у відставку. Він прагне приєднатися до бельгійської ліберальної партії MR – Mouvement Réformateur (Реформістський Рух), яка братиме участь у виборах до Європейського парламенту.

Читайте також: 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *