Влітку всі сусіди будуть заздрити: встигніть посадити еустому на розсаду, поки не пізно

Різне

Коли сіяти еустому 2024 року на розсаду

Від сходів до початку квітіння цієї рослини проходить приблизно 5-7 місяців. Тому, якщо ви збираєтесь вирощувати еустому (або лізіантус) на своїй ділянці, потрібно поспішити висіяти її до кінця січня. Тоді вже від середини червня квітна буде радувати пишними бутонами.

Еустома — універсальна рослина, яка може бути не лише вуличною, але й кімнатною. Якщо створити сприятливі умови, вона буде непогано почувати себе в закритому приміщенні. Тому, щоб квіти еустоми прикрашали підвіконна похмурою зимою, її насіння потрібно сіяти в липні-серпні. Цікаво, що у відкритому ґрунті еустома буде рости лише один сезон, а ось в приміщенні — кілька років.

Як правильно вибирати насіння еустоми

Передусім, важливо зазначити, що еустома відрізняється розмірами куща. За цим параметром її розділяють на три види (високорослі — 90-120 см, середні — 50-80 см та низькорослі — 15-25 см). Всі вони підходять для відкритого ґрунту. Але, якщо ви пізніше хочете робити з квітів букети, віддавайте перевагу високорослим. Плануєте вирощувати еустому в горщику? Тоді краще обрати низькорослі.

Як виросити еустому з насіння в домашніх умовах

Зазвичай в магазинах насіння еустоми продається як драже. Їх покривають спеціальною оболонкою та додають знезаражувальний розчин. Тому перед висіванням додаткового оброблення не потрібно.

Для висівання використовуйте торф'яний субстрат з нейтральним рівнем кислотності. Ґрунт продається у садових центрах. Можна, до речі, використовувати спеціальну землю для фіалок. Після цього:

  • Наповніть ґрунтом пластикові контейнери висотою 5-10 см, ущільнюючи його. Від поверхні землі до краю контейнера повинно залишатися 1-1,5 см.
  • Потім зволожте ґрунт за допомогою шприца, щоб поверхня не розмилася. Земля повинна бути лише злегка вологою.
  • Розподіліть насіння еустоми на відстані 1-1,5 см один від одного, не заглиблюючи в ґрунт. Якщо ви сієте відразу кілька видів, візьміть різні контейнери.
  • Злегка обприскайте водою з пульверизатора, накрийте прозорою кришкою, склом чи харчовою плівкою.
  • Поставте контейнери у тепле місце (температура повинна бути не менше 20 градусів). Додатково еустомі потрібно освітлення 10-12 годин на добу. Для цього підійдуть спеціальні фітолампи чи звичайні люмінісцентні (висота 10-20 см).
  • Щоранку і щовечора знімайте кришку, щоб провітрити рослину протягом 20-30 хвилин. Зазвичай перші паростки ви зможете помітити через 1-3 тижні після висівання.

Як тільки ви помітите, що у рослини з'явилося кілька справжніх листочків, починайте збільшувати час провітрювання на півгодини щодня. Так ви поступово привчатимете еустому до кімнатної температури. В міру висихання ґрунт потрібно зволожувати водою з пульверизатора.

Коли утвориться третя пара справжнього листя, потрібно пересадити еустому з загального контейнера у окремі ємності (після появи сходів мине приблизно один місяць). Для цього вам знадобляться склянки чи горщики об'ємом 200 мл. Їх варто наповнити ґрунтом.

Розсаду полийте водою, щоб вона зволожилася, а потім витягніть разом із грудкою землі. Акуратно відокремте паростки, щоб не пошкодити коріння. В центрі склянки з ґрунтом зробіть отвір, вставте туди розсаду і присипте землею, злегка її ущільнюючи.

Полийте невеликою кількістю води із шприца (вистачить на одну склянку до 50 мл рідини). Поставте саджанці під фітолампу і накрийте зверху прозорою склянкою з отвором зверху на два дні. Після цього їх можна зняти.

Як правило поливати рослину потрібно раз на 2-3 дні, не допускаючи потрапляння рідини на листя. Інакше може з'явитися опік.

Як правильно виросити розсаду еустоми: підживлення

Перше підживлення проводять через 7-10 днів після пікірування. Для цього візьміть 1 г селітри і розведіть у 1 літрі води. Полийте розчином еустому у розрахунку 50 мл на одну склянку. Процедуру проводять ввечері після того, як вимкнуть фітолампи.

Потім підживлення проводять раз на 10-14 днів. Для них можете використовувати і спеціальні добрива для рослин, які квітнуть.

Коли висаджувати еустому у відкритий ґрунт

Спочатку потрібно дочекатися, коли мине загроза заморозків, а нічна температура не буде опускатися нижче 10-12 градусів тепла. Також варто звернути увагу на вигляд саджанців. Вони повинні бути 8-10 см у висоту з 5-6 парами листя. Якщо розсада ще не виросла, краще зачекати до початку червня.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *