Провідна світова методика регенеративної медицини: хірурги успішно вживили стовбурові клітини дітям (фото)

Події

Рідкісні операції зі вживлення стовбурових клітин трьом дітям, які мали порушення рухливості кінцівок, успішно здійснили у Львові.

Про це повідомило Перше медичне об’єднання Львова. ​​

Італійський хірург Роберто Брамбілла спільно із ортопед-травматологами дитячої Лікарні Святого Миколая зробив, зокрема, таку операцію 17-річній Божені зі Львівщини.

Дівчинка народилася зі зрощенням променевої та ліктьової кісток, через що долоня її лівої руки була обернена до переду. Це перешкоджало дівчині бути самостійною у побуті. 

Рік тому клікарі скорегували патологію, тож тепер треба було відновити повну активність руки дівчини. Аби пришвидшити одужання Божени, Роберто Брамбілла запропонував застосувати новий метод — вживлення стовбурових клітин у ділянку, яка потребує відновлення.

Операцію здійснили у декілька етапів.

“Спершу методом ліпосакції хірурги забрали зі стегнової ділянки пацієнтки жирову тканину та відділили від неї так звані мезенхімальні стовбурові клітини. Потім — вживили їх у раніше прооперовану ділянку руки.

Стовбурові клітини ефективні у таких випадках, адже мають здатність трансформуватися у будь-який інший тип клітин, що в свою чергу пришвидшує процес відновлення тканин”, – йдеться у повідомленні.

Інші два втручання лікарі виконали дітям із післяопіковою та травматологічною патологіями. Ці маленькі пацієнти теж із нетерпінням чекають на швидше покращення рухливості кінцівок.  

До слова, регенеративна медицина — один із найсучасніших у світі напрямків лікування глибоких ран та пошкоджених тканин, позаяк дозволяє їх відновлювати без особливо складних хірургічних втручань.  

Нагадаємо, в Києві провели унікальну операцію з пересадки печінки з одномоментною корекцією вади серця. Втручання вирішили об'єднати, щоб не нашкодити пацієнтці.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *