Чим відрізняється Матіас від оселедця: мало хто знає

Різне

Напевно, кожний українець поряд зі звичайним оселедцем купував оселедець Hollandse nieuwe або Hollandse maatjes, відомий в Україні як оселедець Матіас. Але мало хто замислювався, чим вони відрізняються.

Чим відрізняється Матіас від оселедця

Матіас зазвичай виготовляють з норвезького оселедця, який вважається одним із найсмачніших у світі. Приготовлений Матіас – традиційна і дуже популярна страва у багатьох країнах Європи, зокрема в Нідерландах, Бельгії, Данії та Франції.

Сама назва “Матіас” походить від нідерландського слова “maagde”, що перекладається як “діва”. Це пов'язано з тим, що оселедець Матіас є молодою рибою, яка ще не досягла зрілості. Завдяки цьому він має відносно високий вміст жиру – більш ніж 16%, а ікра та молоки у них ще не сформовані. М'ясо такої риби ніжне й м'яке, чудово піддається маринуванню.

Матіас виловлюється у певний період року – від кінця травня до середини липня.

Головна різниця полягає в тому, що Матіас маринується в особливий спосіб. Спеціальний розсіл, у який додається багато всіляких спецій, зате мало солі, гарантує збереження ніжного смаку риби. Розсіл має бути слабким, щоб м'ясо оселедця залишилося ніжним і соковитим. Така рибка буквально тане в роті, а низький вміст солі, що додається під час приготування, надає продукту особливо ніжного смаку. А ось маринад для оселедця може містити як оцет, так і олію або гірчицю.

Крім того, під час приготування з Матіаса видаляються усі кісточки, що робить цю рибу бажаною на столі.

Оселедець Матіас – цінне джерело білка, вітамінів і мінералів. М'ясо риби містить багато омеги-3 жирних кислот, що позитивно впливають на здоров'я серця, мозку та інших органів, та вітаміну D, який необхідний для зміцнення імунітету.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *