Із Сектора Гази не вдалося евакуювати 29 українських громадян: посол назвав причину

за кордоном

Через відмову спецслужб Ізраїлю та Єгипту надати дозвіл на виїзд із Сектора Гази не вдалося вивезти 29 українських громадян, які були в евакуаційних списках посольства України в Ізраїлі.

Про це повідомив український посол в Ізраїлі Євген Корнійчук у коментарі “Радіо Свобода”.

“Якщо бути відвертим, то охочі [евакуюватися ще] є, але можливості немає, оскільки з тих списків, які ми подавали, частині людей відмовили компетентні органи Ізраїлю та Єгипту”, – сказав він.

Він пояснив, що причини такої відмови, очевидно, полягають у “певних безпекових питаннях” щодо цих 29 людей.

За його словами, в окремих випадках посольство все ж змогло отримати дозвіл на евакуацію громадян, яким початково відмовили. Однак щодо цих людей, які вже перебували в Єгипті, вжили додаткових заходів. Як каже посол, “їх допитували, проводилися якісь слідчі дії”, а потім – відпускали.

Раніше Корнійчук розповідав, що ізраїльські спецслужби перевіряли списки на евакуацію, щоб виявити наближених до палестинського угруповання ХАМАС.

Нагадаємо, 10 грудня 2023 року кількаетапну операцію з порятунку українців із Сектора Гази завершили. З небезпечної зони вдалося вивезти 315 людей: 304 українців, двох палестинців, дев'ятьох громадян Молдови.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *