Мер Вільнюса порівняв російські школи в Литві з “гетто sз плакатами Путіна”

за кордоном

Мер Вільнюса Валдас Бенкунскас заявив, що варто підвищити рівень та якість навчання в російських школах у Литві, адже наразі вони схожі на “закриті гетто”.

Про це з посиланням на вільнюського мера повідомляє Sputnik Литва.

За його словами, зараз закривати ці навчальні заклади не потрібно. Натомість, переконаний Бенкунскас, “треба подивитися на зміст – що відбувається у цих школах”.

“Ми проведемо переговори з фахівцями в галузі освіти. Моя позиція буде дуже чіткою – у нинішньому форматі мережі ми маємо шукати заходів щодо покращення та посилення якості освіти в цих школах і зробити так, щоб вони не були якимись закритими гетто, де таємно висять плакати Путіна”, – заявив очільник Вільнюса.

Закриття шкіл має бути останнім кроком, наголосив мер.

Своєю чергою міністр освіти, науки і спорту Литви Гінтаутас Якштас закликав брати приклад із сусідніх країн – Латвії та Естонії. Вони не лише відмовилися від російських шкіл, але й припинили викладати російську мову як іноземну. Зазначається, що Міносвіти надасть пропозицію про поетапне закриття російських шкіл найближчими тижнями.

Також у Міністерстві освіти, науки та спорту Литви заявили, що підручник російської мови для литовських шкіл був вилучений з обігу, тому що в ньому “славили Росію”. Видавцям доручили перевіряти ще раз зміст інших підручників.

Нагадаємо, в Литві пропонують замість російської мови у школах вивчати українську. Натомість голова Міністерства освіти країни Гінтаутас Якштас висловив думку про те, що країні повинна орієнтуватися у навчанні лише на офіційні мови Євросоюзу, а також укладати двосторонні домовленості з дружніми країнами.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *