Блокування румунами та поляками кордону України: в Держприкордонслужбі розповіли про ситуацію на пунктах пропуску

Події

На кордонах України з Румунією та Польщею блокується рух вантажівок.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко розповів в ефірі телемарафону, яка наразі ситуація на пунктах пропуску на кордоні, де відбувається блокування руху транспорту.

“Сьогодні (в понеділок,15 січня – ред.) третій день, коли знову розпочалися дії з блокування на території Румунії. Протягом вихідних, в суботу і неділю, блокування ми фіксували, за інформацією, яку ми маємо від румунських колег, навпроти пункту пропуску “Порубне” – це з румунського боку пункт пропуску “Сірет”, – зазначив речник ДПСУ.

Демченко додав, що десь на три кілометри від кордону на автошляху представники аграрного сектора перекривали рух для вантажівок. Такі дії вони здійснювали, починаючи вдень, і ввечері їх завершували.

“Сьогодні знову поновилося блокування. Але вже, на жаль, на двох напрямках: знову ж таки, по напрямку пункту пропуску “Порубне”, і додався ще напрямок пункту пропуску “Красноїльськ” – це з румунської боку пункт пропуску “Вікову-де-Сус”, – сказав він. – До 17:00 по напрямку ПП “Порубне” відзначалося часткове уповільнення руху, а вже о 17:00 румунська сторона повідомила про “певне припинення руху вантажівок у бік Румунії”.

Демченко зазначив, що це пов’зано з тими діями, які вчиняють представники, які здійснюють блокування.

Щодо напрямку ПП “Красноїльськ”, речник зазначив, що там рух практично від початку блокування не здійснюється.

Демченко також розповів, що на виїзд з України по напрямку ПП “Порубне” в єЧерзі наразі перебувають близько 600 вантажівок, які фізично не присутні на кордоні. А по напрямку ПП “Красноїльськ” – там “жива” черга, електронна там не діє і перетинати кордон там можуть лише порожні вантажівки. Орієнтовно о 17:30 близько 20 транспортних засобів очікували там можливості перетину кордону в бік Румунії.

“Від румунських колег ми поки не маємо інформації, скільки на цих напрямках перебувають у чергах вантажівок у бік України”, – зауважив він.

Говорячи про ситуацію на польському кордоні, Демченко зазначив, що ситуація там практично незмінна. Блокуються три напрямки: “Ягодин”, “Рава-Руська” та “Краківець”. Станом на сьогоднішній ранок близько 1 тисячі 200 вантажних транспортних засобів очікували можливості перетину кордону в бік України.

“Більш-менш інтенсивний рух залишався по напрямку пункту пропуску “Краківець”, найменший – по напрямку пункту пропуску “Ягодин”, – розповів він.

Речник ДПСУ нагадав, що 6 січня було розблоковано напрямок ПП “Шегині – Медика”. Нині рух там відбувається “достатньо інтенсивно” – близько 500 вантажівок за добу в обох напрямках. Водночас цей напрямок також має чергу: станом на ранок 15 січня – близько 950 вантажних транспортних засобів.

“І за останній час, за останні дні ми бачимо поступове збільшення черги по напрямку кордонів зі Словаччиною та Угорщиною. На території цих країн у бік України перебувало, станом на ранок, десь по 500 вантажних транспортних засобів. Це напрямки пунктів пропуску “Ужгород” і “Тиса” відповідно. Але тут також, на щастя, рух не блокується і інтенсивність руху відбувається як у бік України, так і в бік тих країн”, – сказав Демченко. Він додав, що черга тут формується через те, що більше водіїв і перевізників обирають собі цей напрямок для перетину кордону.

Що передувало

Нагадаємо, 13 січня румунські фермери заблокували рух вантажівок через пункт пропуску “Сірет”. Блокада тривала до вечора суботи, 13 січня. А вже вдень 14 січня місцеві фермери знову заблокували рух вантажівок через пункт пропуску “Сірет”.

Що стосується Польщі, станом на ранок 14 грудня на польсько-українському кордоні перебувають близько 2600 вантажівок. Наразі триває блокування руху на трьох пунктах пропуску.

Читайте провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *