ЗСУ збили “рідкісних птахів”: що відомо про одну з найбільших втрат РФ у авіації

Ексклюзив ТСН

Цей день уже назвали “чорним” для російської авіації. В небі над Азовським морем “невідома” сила приземлила дорогоцінний російський літак-розвідник А-50, ще один – реактивний бомбардувальник Іл-22М — підбито. Рашисти одразу поклали провину за невдачу на власну ППО.

Але що насправді могло так філігранно приземлити російські борти аж над Азовським морем? Українські військові вже натякнули. Деталі розповів в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналіст Артем Зябкін.

Росіяни втратили два важливі літаки

Близько 9 години вечора 14 січня над Азовським морем почався “літакопад”. На здивування рашистів раптово з усіх радарів зник рідкісний літак А-50 ДРЛО. В цей момент на зв’язок з диспетчером російського аеродрому в Анапі вийшов пілот, який супроводжував літак. Він зізнається – втрати рашистів одним літаком не обмежилися! Реактивний ракетоносій Іл-22М, який літав поряд, підбитий і вкрай потребує екстреного приземлення – просить терміново викликати “швидку”.

Перші деталі “збиття”

Серед перших про гарну новину розповіли народні депутати Юрій Мисягін та Олександр Федієнко. Перший повідомив цікаву деталь – підбитий Іл-22М згодом також зник з радарів у районі Керчі. Цей літак зазвичай виконує функцію повітряного командного пункту ворога, з якого віддаються накази та здійснюється керування боєм. Питання, чи долетів?

Реакція рашистів

Трохи оклигавши від переляку, невдачу неохоче почали визнавати окупанти. Спочатку підтвердили підбиття бомбардувальника Іл, який, за їхніми словами, побило, але той таки дістався до аеродрому. За словами російських воєнкорів, після прильоту на базу “швидкі” госпіталізували двох членів екіпажу. Вже відомо, що один із них все ж “задвохсотився”. Сподіваємося, що до нього скоро приєднається і другий.

Який вигляд має А-50

У “вічний політ” цього разу вирушила дуже жирна ціль. Ось такий вигляд має А-50 – це ще радянський літак дальнього радіолокаційного виявлення.

Українські бійці постійно полюють на такі. Колись інший А-50, яких у рашистів лише 11, вдалося підірвати у білоруських Мачулищах під Мінськом.

За допомогою такого літака рашисти пробують виявити українську ППО та інші цілі перед масштабними ракетними обстрілами. Тож можна з упевненістю сказати, що невідомим добродіям, можливо, вдалося попередити чергову терористичну атаку Путіна. Та і коштує ця бандура кругленьку суму – щонайменше 330 мільйонів доларів США.

Хто збив літаки?

В Мережі одразу почали жваво обговорювати, чим збили літаки. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко зробив сміливе припущення, що це робота ЗРК Patriot.

Нагадаємо, що американські комплекси ППО вже принаймні тричі підловлювали рашистів зненацька в повітряну пастку. Таким трюком ЗСУ збили майже з десяток російських літаків – у травні 2023-го два Су-34 і два вертольоти Мі-8 десь на Брянщині, а ще винищувач під Одесою та три Су-34 на Херсонщині.

Рашисти ж мають власну теорію: вони вкотре звинувачують у збитті власну ППО. І насправді, в цьому є логіка. По-перше, це б не стало новиною ні для кого – російська ППО часто-густо збиває своїх, та ще й так, що це вже майже не викликає здивування у воєнкорів, лише тихе обурення. До того ж літак-розвідник і бомбардувальник летіли далеко від фронту – десь за 150 кілометрів від лінії зіткнення. Як пише “Суспільне”, Іл саме перебував над окупованим Стрілковим на Херсонщині, а А-50 – над Кирилівкою в Запорізькій області.

А у Кремлі тим часом видали черговий перл. Вусатий речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі про збиття інформації немає. Проте є у рашистів і така собі “неув’язка”. Про неї детально розповів військовий експерт Олександр Коваленко.

Військові експерти Олексій Гетьман і Петро Черник попереджають про те, що збиття може стати сенсацією, бо українська ППО навряд чи могла збити ці літаки, але є одне “але”.

Вже зранку 15 січня з’явилася і реакція українських військових. За словами речника Української добровольчої армії “Південь” Сергія Братчука, це може свідчити про появу в українських арсеналах нової, потужнішої зброї, про яку росіяни знати не знають.

Привітав рашистів із вічним польотом до Кобзона і командувач Повітряних сил Микола Олещук. У своєму Telegram-каналі він запостив красномовне фото з наслідками удару рашистів по багатоповерхівці у Дніпрі рік тому – 14 січня 2023 року. Саме літак А-50 корегує, куди полетять російські ракети. Тож рашисти вчергове отримали по заслугах.

Але всі крапки над “і” розставив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ЗАЛУЖНИЙ РОЗПОВІВ, ЩО ТРАПИЛОСЯ З РОСІЙСЬКИМИ ЛІТАКАМИ А-50 і Іл-22М!

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *