Правила зимової риболовлі: чому на кризі гинуть люди та як вберегтися – поради

Ексклюзив ТСН

У Черкаській області за останні кілька днів один рибалка загинув і ще десятьох врятували. Щойно вдарили морози, любителі зимової риболовлі потягнулися з вудками на ставки та озера. Між тим, кажуть фахівці, через перепади температури крига дуже крихка і обвалюється разом із людьми.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Шворак.

Рибалки розповіли про техніку безпеки та що кажуть у ДСНС

Рибалки із задоволенням розповідають, як важко діставалися рибного місця, і діляться секретами, як не піти під лід.

“Бачите. деревина лежить, то по ній пройшли. “Клешню” треба мати, лід перевіряти, на течію не ходити, бо там лід швидко вимиває”, – каже рибалка Віталій Ворончикин.

Натомість рятувальники попереджають про небезпеку зимової риболовлі.

“Сьогодні, як ви бачите, товщина криги від 2 до 7 сантиметрів. Можливо, і місцями є тонша, і є твердіша крига. Рибалки виходять і буває нехтують правилами поведінки на кризі, не беруть із собою безпекових засобів для рятування: мотузки, клішні”, – каже інспектор Черкаського управління ДСНС Владислав Сидоренко.

Рибалки ж певні, задоволення того варте, і діляться власним досвідом виживання: “Я провалювався під лід уже чимало разів. Я випливав на спині. Правильно на спині. Ви лягаєте на спину, розставляєте руки, щоб максимальна площина була, і стараєтеся викотитись. І одежа в мене така, що мінімально промокає”.

На Дніпрі поки небезпечно рибалити

Як рятуватимуть тих, хто знехтував попередженнями і пішов під лід – рятувальники демонструють наочно. На березі Дніпра чергують снігоболотохід “Богун” і катер на повітряній подушці “Пегас”.

Небезпека є через перепади температури, пояснюють фахівці. І цей фактор не враховують навіть досвідчені рибалки.

“Маємо нестійкі температурні показники – декілька днів тому в області зафіксували температуру -16 градусів. Сьогодні цей показник -4 градуси. Крига на водоймах області і на річці Дніпро сьогодні від 2 до 7 сантиметрів, що є не дуже безпечним для перебування на кризі”, – кажуть у ДСНС.

Лише протягом кількох останніх днів рятувальники тричі виїздили на виклики до рибалок. Врятували десятьох людей. Одного чоловіка – не встигли. Тож закликають любителів зимової рибалки до розсудливості – подумати, чи вартий цей улов життя.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини за 15 січня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, на Херсонщині рибалка підірвався на ворожій міні, йому ампутувало кінцівку.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *