В Україні здорожчали овочі та фрукти: як змінилися ціни

Економіка

На українських ринках і в магазинах зростає вартість овочів та фруктів. Індекс споживчих цін на овочі та фрукти в січні 2024 становив 111,61%.

Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів України.

Зазначається, що ціни на овочі та фрукти зросли на 11,61%. Найбільше здорожчав виноград – на 52 грн. У середньому кілограм коштує 232 грн.

У січні зросли ціни на мандарини. Середня ціна становить від 60 до 81 грн, тоді як у грудні вартість була близько 56 грн. Тим часом вартість мандаринів “Марокко” стартує від 149 грн. Вартість бананів також зросла. Наразі кілограм коштує понад 64 грн, а у грудні – 61,5 грн.

На початку року ціни на картоплю зросли на 11%. Втім, і це не межа. Зазначається. що українські фермери продовжують підвищувати вартість своєї продукції.

Фахівці наголошують, що зростає вартість тепличних огірків. Тенденцію зумовлює збільшення попиту та скорочення пропозиції на цей овоч. Вже зараз продавці пропонують до продажу цей овоч по 90-135 гривень за кілограм – це середньому на 17% дорожче, ніж у грудні.

Як повідомлялося, Україна почала імпортувати картоплю з Польщі, Литви та Латвії. Зазначається, що ціни на овоч, які на початку 2024 року підскочили до 15-20 гривень за кілограм, зростатимуть і надалі.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *