СБУ спіймала ІТ-вця, який готував кібератаки на урядові сайти та наводив ракети на Харків (фото)

Війна

Кіберфахівці СБУ викрили у Харкові хакера-учасника російського угруповання, який коригував удари по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Кіберфахівці викрили у Харкові учасника російського хакерського угруповання “народна сyberармія рф”, яке підконтрольне ФСБ. Зловмисник коригував ворожий вогонь по місту та готував кібератаки на сайти українських органів влади.

За наведенням зловмисника росіяни завдали двох ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Харкова. Серед ппошкоджених об’єктів опинилася місцева лікарня.

Зловмисник також розвідував місця базування Сил оборони України на території регіону. Насмперед, ворожого спільника цікавили можливі бойові позиції артилерії та систем ППО.

Хакер також виконував завдання ФСБ Росії щодо підготовки серії DDoS-атак на сайти українських держпідприємств та органів влади.

В результаті контрдиверсійних заходів працівники СБУ затримали зловмисника. Ним виявився місцевий житель, який є фахівцем у сфері ІТ. ФСБ залучила його до співпраці через спеціалізований телеграм-канал хакерських спільнот.

Для збирання розвідданих про дислокацію Сил оборони харків’янин обходив місцевість та приховано фіксував об’єкти, де нібито могли перебувати українські війська. Отриману інформацію зловмисник надсилав до ФСБ через популярний месенджер у вигляді скриншотів електронних мап з координатами потенційних цілей.

Читайте провідні новини дня:

Під час обшуку у помешканні затриманого було вилучено три мобільні телефони, ноутбук та флеш-носії, які він використовував у підривній діяльності на користь Росії.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили чоловікові про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ.

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Нагадаємо, російські окупанти влаштували 23 січня потужний ракетний удар по Харкову, внаслідок чого загинули 10 людей. Рятувальники шукали постраждалих під завалами п'ятиповерхового будинку.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *