Чи ризикує Україна залишитися без фінансової допомоги ЄС і чи є варіант “Б”: відповіла Стефанішина

Події

Україна ризикує не отримати фінансової допомоги від ЄС на суму 50 мільярдів євро через Угорщину, яка блокує це рішення.

Про це розповіла віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина в четвер, 25 січня.

“Зараз є однозначна позиція, що фінансове рішення буде ухвалене, але це може бути на рівні 26 країн Європейського Союзу. Це достатньо ризикована історія, і вона не вносить жодної фінансової передбачуваності для України та українців. Тому, власне, переговори проводилися сьогодні (25 січня – ред.) саме з цього питання”, – зазначила вона.

Втім, віцепрем’єрка поспішила заспокоїти українців. Вона впевнена, що рішення від ЄС буде позитивним.

“Хочу звернутися до всіх українців і сказати, що небезпеки в тому, що Україна залишиться без фінансування Європейського Союзу, немає. Це рішення однозначно буде ухвалене. Ми маємо щонайменше три-чотири сценарії, плани цього рішення на столі, але боремося за найкращий і найпередбачуваніший для нас – це 50 мільярдів євро, рішення на чотири роки, проголосоване консенсусом усіх держав. І це означає, що Єврокомісія матиме суверенне право щодо його реалізації, це дуже важливо”, – підкреслила Стефанішина.

Нагадаємо, міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен в інтерв'ю RND розповіла, що угорський прем'єр Віктор Орбан зніме вето щодо надання Україні допомоги від ЄС у розмірі 50 мільярдів євро.

Читайте провідні новини дня:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *