“Ми про*обуємо цю війну”: боєць емоційно заявив про необхідність ліній оборони, як у ворога

Війна

Україні треба взятися до потужного облаштування ліній оборони на фронті, щоб не програти війну. За допомогою бетону та арматури треба будувати укріплення не над, а під землею, і за 20-40 км углиб від нинішньої лінії фронту.

Про це військовослужбовець Роман Гасько написав на своїй Facebook-сторінці.

Боєць розповів, що коли Сили оборони України звільняли території держави 2022 року, то були вражені фортифікаційними спорудами російських окупантів на фронті. У ворога були бліндажі у два поверхи, окопи у кращих традиціях Першої світової війни, доти і капоніри, закопані в землю кунги і контейнери. І все це обшито деревом, із дверями на завісах, сходами та всякими переходами. Були навіть підземні сауни тощо. Все це загарбники збудували фактично на лінії фронту і за лічені тижні та місяці.

Втрата Бахмута через “інженерку”

“Коли сталася “фортеця Бахмут” (серед військових більш відома як їб&чий Бахмут), усі, хто хоч якось з тим проклятим місцем був повʼязаний, сходилися на одному: значною мірою ми пр**бали Бахмут через інженерку (від березня 2022-го до січня 2023-го був майже рік про*обаного часу). І там, де мав бути бетон і трактори, чомусь вирішили, що вистачить штикової лопати і людських рук. Не вистачило. Але падіння Бахмута мало б стати уроком. Мало б! Але якось не стало”, – наголосив Гасько.

Контрнаступ вперся в укріплення ворога

Він продовжив, що після цього розпочався “славнозвісний широкоанонсований контрнаступ літа 2023” року. Під час нього українські війська вперлися в інженерні споруди ворога, і це було не в урбанізованому просторі, а “серед безкраїх степів українського півдня”. Зрештою ЗСУ не вдалося прорвати оборону ворога.

“Коли ми оцінюємо час, який був у росіян на підготовку, і місце розташування, а потім міняємо сторони місцями, то картина дуже сумна. Бо у нас або бетону б не підвезли, або дошка закінчилася, або трактор зламався, та й взагалі нах*й будувати ті укріплення, якщо ми плануємо йти звільняти Крим?!” – зіронізував військовий.

“Чи готова лінія оборони за Авдіївкою?”

“І от зараз, оскільки ми продовжуємо бути тупим неповоротким слоном, від нас відтяпують черговий шматок – Авдіївку. Те, що її візьмуть росіяни, викликає сумніви хіба в коматозника, який лежить під ШВЛом десь від 2021 року. Але що далі? Чи готова лінія оборони за Авдіївкою?! Як там справи з облаштуванням позицій на підступах до Курахового, Костянтинівки і Покровська?” – звернув увагу Гасько.

Він зазначив: якщо викопані тракторами рови сирої землі – це і є облаштуванням ліній оборони в розумінні керівництва держави, тоді ситуація погана.

Читайте провідні новини дня:

Військовослужбовець наголосив, що за інженерне облаштування ліній оборони і ресурси, які на те виділяються, на 100% відповідальна держава, адже армія дуже обмежена в можливості на щось вплинути. Як приклад, боєць навів ситуацію в Лимані минулої зими, коли військові для зведення укріплень повинні були погоджувати вирубку дерев у тих чи інших місцях з місцевими адміністраціями.

“Електрики нема, газу нема, пів міста побито нахрін, ворог за 20 км від міста, але сосну в лісі просто так рубати не можна”, – додав Гасько.

Він також поділився враженнями від тієї кількості будівництва, як відбувається у Дніпрі. Адже, на думку військового, враховуючи тенденції війни станом на січень 2024 року і повну неясність перспектив, “треба бути й*бнутим на всю голову, щоб купляти квартиру на майбутнє в будь-якому місті щонайменше Лівобережжя України”.

Всі трактори, бетоновози мають працювати цілодобово на напрямках стримування ворога

Боєць наголосив, що зараз усі трактори, бетоновози, самоскиди, маніпулятори Полтави, Дніпра, Павлограда, Чернігова, Сум, Харкова і не тільки мали б працювати цілодобово в інтересах тих чи інших оперативних командувань по своїх напрямках стримування ворога.

“Бетоном і арматурою, зараз треба будувати не над землею, а під землею. І не у Дніпрі, а за 20-30-40 км у глибині від нинішньої лінії фронту. А якщо ні, ну то готуйтеся зустрічати спочатку наші роз*обані війська, потім ворожі бомби, а потім і ворожі війська на згарищах власних домівок“, – застеріг Гасько.

Він наголосив, що армії потрібні мішки і пісок, дошки і клейонка, колоди і щебінь, бетон і арматура. Але ніщо з цього армія не може здобути в бою чи бодай безперешкодно використовувати навіть у зоні бойових дій.

“І це все повинен забезпечити уряд і державні структури!!! Про спеціалізовану техніку я взагалі мовчу. І якщо держава забиває йух на солдата (а інженерка – це на 100% про турботу про життя і здоровʼя солдата), то сх*ялі ви вирішили, що той солдат буде до останнього стояти в болоті по пояс за таку державу?!” – наголосив військовослужбовець.

Він додав, що коли російські війська відходили з правого берега Херсонщини, то місцеві жителі розповідали, що інженерна колона ворога прямувала вздовж села протягом двох днів. Гасько висловив невпевненість у тому, що всі українські інженерні війська не пройдуть маршем через те ж село з усією технікою усього лише за кілька годин.

Ми про*обуємо цю війну, шановні далба**би! Зберіться нарешті докупи! Бо цього тупого слона таки зʼїдять одного дня повністю”, – закликав боєць.

Нагадаємо, на початку грудня 2023 року президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомили про плани посилити оборону. Йдеться про укріплення на всіх критичних напрямках фронту, включно з лінією Куп’янськ-Лиман, північними та західними областями та Херсонщиною.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *