Що для України означає знищення російського катера “Івановєц”

Війна

Українські військові знищенням російського катера “Івановєц” можуть позбавити окупантів можливості блокувати судноплавство в північно-західній частині Чорного моря.

Про це в ефірі телеканалу “Еспресо” розповів капітан І рангу запасу ВМС ЗСУ, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ у 2004-2020 рр. Андрій Риженко.

“Основним завданням катера “Івановєц” був пошук і знищення надводних цілей. Кораблів, які мають водотоннажність від 500 тонн і вище. Завдяки тому, що цей катер мав ракети “Москіт”, він міг знищувати бойові великі кораблі. Цей катер виконував дуже важливу функцію для Чорноморського флоту РФ. Після того, як Росія вийшла із зернової угоди, вона постійно тримала два такі кораблі в Донузлаві – це західна частина Криму, щоб блокувати судноплавство до наших основних портів через північно-західну частину Чорного моря”, – наголосив Андрій Риженко.

Він також додав, що знищений катер є невеликим, але потенційно дуже небезпечним для нас.

“Тобто такі катери вистрибували з озера Донузлав, ставали у вогневу позицію біля мису Тарханкут і своїми ракетами могли знищувати будь-яке надводне судно в цій акваторії. Наші військові зловили момент, коли він виходив з озера Донузлав, і здійснили атаку морськими дронами. Боєприпас здетонував, корабель вибухнув і затонув. Це був цікавий тактичний хід. Поступово ми можемо позбавити противника можливості блокувати судноплавство в північно-західній частині Чорного моря”, – підкреслив Риженко.

Нагадаємо, що “Івановєц” був гордістю російського флоту, таких катерів було лише три.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *