Коли сіяти цибулю чорнушку, як виростити ріпчасту цибулю з насіння за один сезон

Різне

Переваги вирощування цибулі з насіння

Вирощувати цибулю з насіння краще, тому що, по-перше, воно набагато дешевше за сіянку, по-друге, виростити розсаду цибулі дуже просто, оскільки нема потреби пікірувати насіння до стаканчиків для розсади. І по-третє, цибулини, вирощені з чорнушки, більші, ніж головки, вирощені з сіянки.

Коли та як сіяти цибулю чорнушку

Сіяти цибулю чорнушку найкраще від середини лютого до середини березня. В середньому розсадний період цибулі триває 45-60 днів.

Ґрунт, в який ми будемо проводити висівання, має бути легким і пухким, щоб насінини могли швидко розвиватися. Ґрунт можна придбати або зробити власноруч, змішавши в рівних пропорціях річковий пісок, перегній і дернову землю. Будь-який ґрунт, який ви вибираєте, треба прожарити в духовці або проморозити.

Насіння з магазину вже підготовлене до висівання, а ось власний посівний матеріал краще протравити. Для цього насіння на добу поміщають у слабкий (0,1%) розчин марганцівки. Щоб прискорити проростання, можна скористатися стимуляторами зростання.

Насіння висівають на глибину 0,5-1 см, ширина міжрядь – 5-6 см. Глибина шару ґрунту в ящику чи контейнері повинна бути не меншою за 6 см.

Розкладаємо насіння в ряди на відстані 2 см між насінинами – чим ширший крок під час висівання, тим довше можна буде вирощувати цибулю в цьому ящику без пікірування.

Присипаємо зверху ґрунтом ще на 1 см, злегка ущільнюємо землю руками, поливаємо з пульверизатора водою кімнатної температури та накриваємо плівкою. Проростки почнуть з'являтися вже за тиждень.

 Як доглядати за сіянцями цибулі

Ящик або контейнер має бути в теплі. Раз на день треба знімати плівку, провітрювати розсаду і перевіряти зволоженість ґрунту. Через 10-15 днів, коли з'являться проростки, плівку можна прибрати.

Контейнер повинен 3-5 днів перебувати на світлі за 9-12 °C, потім температуру повітря можна трохи підвищити, але не тримайте розсаду в приміщенні – розсада, що зростає в теплі, гірше приживається під час пересаджування у ґрунт.

Поливати сіянці треба помірно. Підживлювати потрібно двічі за всі 60 днів розвитку розсади мінеральними добривами – через тиждень після появи проростків і через два тижні від дати першого підживлення.

Коли та як висаджувати розсаду цибулі у відкритий ґрунт

Цибулю можна висаджувати у відкритий ґрунт, коли мине 60 днів після її висівання, якщо на кожній рослині буде по 3-4 добре розвинених справжніх листочків завдовжки 15-20 см.

За кілька днів до висаджування розсаду потрібно загартовувати – виносити на деякий час на відкрите повітря.

Грядка для цибулі має розташовуватися в місці з гарним освітленням і циркуляцією повітря. Добре, якщо торік тут росли капуста, помідори, огірки або кабачки.

Відстань між рядами має бути 20-25 см, а між сусідніми лунками – 8-10 см. Для великих сортів схема садіння 30х30 см.

Якщо у сіянців виявилося занадто довге коріння, його можна скоротити приблизно на третину.

Одразу після пересаджування цибулю поливають. Щоб рослини добре приживилися, протягом першого тижня їх потрібно щодня поливати. Потім поливати висаджену цибулю необхідно не частіше 1-2 разів на тиждень і лише якщо стоїть суха погода. Коли почнеться формування цибулин, поливання припиняють. 

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *