Російський “цар-потяг” на Донбасі проти майбутніх наступів ЗСУ: чим він особливий

Події

На окупованій Донеччині російські військові збудували 30-кілометровий “цар-потяг”, який, ймовірно, слугуватиме оборонною спорудою проти майбутніх українських наступів. Він складається з українських залізничних вагонів.

Залізничник і військовий Ігор розповів “Телеграфу” детальніше про цю громіздку оборонну конструкцію окупантів.

За його словами, зрушити з місця такий потяг технічно неможливо. Однак він не монолітний, а складається з семи шматків. Найбільший – 8,5 км, а найменший – 1 км. Коли середня маса пів вагона становить 23-24 тонни, то загальна маса ешелона становитиме понад 50 тисяч тонн.

“На супутникових знімках видно, що потяг складається з різнотипних вагонів. Найбільше там звичайних напіввагонів. Через те, що їх застосовують для перевезення вугілля, на яке той край багатий. Також металургія, адже в Маріуполі були великі металургійні комбінати – “Азовсталь” та імені Ілліча. Був також концерн “Азовмаш”, який виготовляв безпосередньо рухомий склад для залізниць. Всі ці вагони – українські, там навіть на кожному можна позначку УЗ побачити. Росіяни просто все зібрали до купи й “затрамбували” шматками на цю колію”, – повідомив залізничник.

Він додав, що в оборонній споруді можна знайти також криті вагони, платформи, рефрижератори, трохи цистерн. Кожен шматок скріплений гальмівними башмаками.

“Однак там є місця для проїзду техніки – вони про це подбали. У них, скажімо так, був час для натхнення, от вони його й потихеньку зібрали. Ще 2022 року росіяни продемонстрували неабияку винахідливість, збудувавши залізничний понтонний міст через річку. Цей унікальний інженерний трюк дозволив їм відновити залізничне сполучення після підриву мосту ЗСУ”, – зауважує військовий.

Нагадаємо, за даними ISW, російські загарбники збудували 30-кілометровий так званий “цар-потяг” між Оленівкою і Волновахою на окупованій Донеччині.

Провідні новини на сьогодні:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *