“Увага, фермере, руський у курнику”: як у Варшаві відбувся протест аграріїв і чому там спалахнули конфлікти

Ексклюзив ТСН

У Варшаві тривав масовий марш аграріїв. Пішим ходом вони йшли до Сейму, а потім до будівлі уряду. Рух у польській столиці був паралізований. На кілька годин зупинили громадський транспорт – курсувало лише метро. В марші взяли участь близько 10 тисяч людей. Фермери приїхали до столиці, щоб іще гучніше заявити про свої вимоги. Вони протестують проти “зеленого” курсу ЄС та проти імпорту сільгосппродукції з України.

Про це йдеться в сюжеті кореспондентки “Радіо Свобода” Наталки Волосацької.

Чому протестують фермери в Польщі

Польські фермери провели у Варшаві багатотисячний марш. Попри заклики поліції не використовувати піротехніку, аграрії кидали петарди і палили фаєри. На марш фермери почали з'їжджалися від ранку з усієї Польщі. Це був організований процес, діставалися переважно автобусами.

“Кажуть, приїхали до Варшави, щоб їхній голос нарешті почули. Вимоги фермерів останнім часом незмінні – відмова від європейського зеленого курсу і заборона на неконтрольоване, на їхню думку, ввезення аграрної продукції України. Крім фермерів, на марші ми зустріли лісників, мисливців і шахтарів”, – каже Наталка Волосацька.

Що кажуть пікетувальники

“Подивіться, які ціни на зерно, це гідне кари. Фермери просто підуть на зелену траву, будуть гризти. Це жах. Я сам фермер, і моє минулорічне збіжжя все на складах, нема де продати, хіба за копійки, не знаю, що то буде далі”, – каже фермер Марчик.

“Я не фермер, я гірник, але ми підтримуємо протест. Ми проти того дурного зеленого ладу в цілому ЄС. Тож маємо надію, що будуть поступки і все це залагодиться. Ще не було такої влади, щоб перемогла народ”, – каже шахтар Ришард Пшибильський.

Від середмістя Варшави фермери пішли до Cейму, щоб передати спікерові свої вимоги. Також аграрії хотіли зустрітися з премʼєр-міністром, але Дональд Туск був з візитом у Чехії.

Фермерам дуже не сподобалася заява Туска про внесення пунктів пропуску на кордоні з Україною до обʼєктів критичної інфраструктури. На думку протестувальників, це підготовка до силового вирішення проблеми.

Деякі поляки вважають, що росіяни підбурюють фермерів

Біля Сейму ми помітили плакат з написом “увага, фермере, руський у курнику”. Жінка що його тримала, до речі, теж фермерка, пояснила зміст транспаранту.

“Ми поляки, які підтримуємо фермерів, але також підтримуємо українців. Зараз ми мусимо єднатися в боротьбі з ворогом. Нас підбурює російська пропаганда, хочуть відвернути увагу від війни в Україні і зараз використовують для цього фермерів, фермерів використовують для того, щоб переказувати антиукраїнську та антиєвропейську риторику. Ми є з Україною і будемо до перемоги!” – каже учасниця мітингу Агата.

Інші учасники акції вигукували “бандерівка, українка” і врешті відібрали у жінки плакат.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 07:00 за 28 лютого 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, тисячі польських фермерів влаштували в центрі Варшави 27 лютого найбільшу за останній час акцію протесту. Вони тримали в руках плакати з перекресленими українськими прапорами та притягли солом’яний танк Abrams.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *