“5 шляхів до справедливості для України”: пані посол США розповіла про переслідування воєнних злочинців

Війна

США разом з іншими країнами ведуть роботу в різних напрямках для притягнення до відповідальності осіб, які скоїли воєнні злочини в Україні, а також винних у злочині агресії.

Таку заяву зробила пані посол з особливих доручень Держдепу США з питань глобального кримінального правосуддя Бет ван Шаак у коментарі для “Укрінформ”.

За словами пані посла, попри географічну віддаленість від Європи, Сполучені Штати роблять усе можливе, щоб відновити і захистити світовий порядок.

Бет ван Шаак озвучила п’ять напрямків роботи, які вона назвала “шляхами до справедливості для України”:

  1. Підтримка України, яка наполягає на розгляді справи у її власних судах.
  2. Всебічна допомога міжнародним організаціям, зокрема Міжнародному кримінальному суду, та їхнє посилення.
  3. Робота з третіми країнами, залучення їхніх власних правових систем до переслідування воєнних злочинців.
  4. Посилення американського прокурорського інструментарія у правовій системі, що безпосередньо перебуває в компетенції ван Шаак.
  5. Переслідування за злочин агресії шляхом створення Спеціального трибуналу.

“Ми знаємо, що злочинці подорожуватимуть. Вони завжди так роблять, після кожного конфлікту в історії, і вони пересуватимуться також і після цього. Але міжнародні слідчі і прокурори будуть напоготові”, – наголосила Бет ван Шаак.

Американська дипломатка також висловила впевненість, що реалізація цього завдання цілком можлива, тому що над його вирішенням працюють десятки держав, розв’язуючи складні юридичні питання створення Спеціального міжнародного трибуналу.

“Треба пам’ятати, що за злочин агресії не переслідували від часів Другої світової війни. У нас немає прецедентів, на які ми б могли спиратися. Те, що ми зараз робимо, – це мозковий штурм, напрацювання ідей. Ми маємо все зробити правильно, гарантувати міцну правову базу та потужну міжнародну підтримку для трибуналу, щоб його вердикти витримали випробування часом”, – наголосила пані посол.

Питання створення трибуналу для розслідування воєнних злочинів РФ обговорювалося на міжнародній конференції, яка нещодавно була організована Міністерством юстиції Німеччини. В заході взяли участь представники 38 країн, зокрема делегація США на чолі з Бет ван Шаак.

Учасники розглядали дві моделі створення трибуналу:

  • інтернаціоналізований трибунал, що може судити за українським законодавством, яке передбачає заочне засудження, проте надає Путіну імунітет;
  • трибунал на підставі резолюції Генасамблеї ООН, створенню якого може завадити позиція низки країн.

Читайте також:

Понесуть відповідальність: скільки воєнних злочинців і зрадників вдалося ідентифікувати

Як і коли створять трибунал над Путіним та Лукашенком: у Раді Європи відповіли

Очільниця МЗС Японії відвідала місце воєнних злочинів Росії: фото

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *