Як правильно обрізати троянди навесні, щоб спровокувати пишне цвітіння: вже час це робити

Різне

Обрізання троянд навесні – обов'язковий і важливий етап догляду за рослинами. Від цього багато в чому залежить, як закладатимуться бутони та квітнутимуть кущі. На думку експертів, правильне формувальне обрізання може навіть спровокувати повторне цвітіння.

Коли саме обрізати троянди навесні

Найкращий час для весняного обрізання троянд – березень-квітень, коли бруньки набухають, але ще не починають рости. А це безпосередньо залежить від погодних умов, бо ж весна може бути теплою і не дуже.

Спеціалісти радять орієнтуватися на таку квітку, як форзиція, звісно, якщо вона росте на вашій ділянці. Це одна з ранніх квіток, яка розкриває свої золотаві дзвіночки в той час, коли інші кущі лише пробуджуються після зимової сплячки. Так от, якщо з'явилися перші квітки – це надійний сигнал для обрізання кущів троянд.

Загальні правила обрізання троянд у березні-квітні

Обрізати кущі треба ясного, сонячного дня, який не віщує дощу. Інструменти для обрізання, а це можуть бути секатор, ножиці тощо, необхідно продезінфікувати в міцному розчині марганцівки.

Насамперед проводимо санітарне обрізання кущів – видаляємо сухі, слабкі й пошкоджені гілки.

Наступний етап – формувальне обрізання. Зрізаємо гілку під кутом 45 градусів, на 5-7 мм вище рівня бруньки. Уважно дивимося на зріз. Якщо він чистий, молочно-білого кольору – все добре. Якщо ж зріз вкритий бурими плямами, отже, гілка хвора. Зрізаємо її нижче, доки не переконаємося, що серцевина зрізу чиста і здорова.

Правила обрізання кущових і штамбових троянд

Формуємо кущі у формі компактної кулі, залишаючи половину або третину довжини, або розгалужено – на різних рівнях. У першому випадку квітнення почнеться одночасно на всіх гілочках, у другому – бутони розкриватимуться в різний час, цвітіння буде не таким рясним, але тривалішим. 

Верхня брунька повинна “дивитися” назовні, інакше пагін почне рости всередину крони. Сам зріз має бути спрямований донизу – відкриті зрізи не дуже естетичні на вигляд. Після обрізання у троянди мають залишитися кілька сильних пагонів, укорочених до 3-5 бруньок.

Інтенсивне обрізання сприяє формуванню сильних пагонів і пишному цвітінню. Помірне обрізання формує бічні пагони, що робить кущ об'ємнішим, водночас молоді гілки будуть тоншими, а квіти – дрібнішими.

Чайно-гібридні сорти троянд обрізають інтенсивно. Пагони старше двох років вирізають повністю, однорічні вкорочують до 5-6 бруньок. Висота дорослого куща після обрізання має становити 20-25 см, молодого – до 15 см.

Особливості обрізання ґрунтопокривних, плетистих троянд і флорибунда

  • Ґрунтопокривні троянди обрізають раз на два-три роки до висоти 20-30 см. А раз на 5-6 років проводять кардинальне обрізання, залишаючи на кожному пагоні 2-4 бруньки.
  • Плетисті троянди, які закладають бутони на пагонах минулого року, не обрізають. У ремонтантних сортів (цвітуть на торішніх і молодих пагонах) короткі бічні гілки обрізають до 3-5 бруньок. Довгі скелетні батоги не чіпають.
  • Слаборослі троянди флорибунда обрізають так само, як і чайно-гібридні, але менш інтенсивно. Пагони старше 2-3 років вкорочують до 3-4 бруньок, однорічні зрізають на третину довжини.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *