Нова оборонна стратегія Європи: у Єврокомісії пояснили, чого очікувати Україні

Події

Буквально кілька днів тому Європейська комісія представила першу в історії стратегію оборонної промисловості задля підвищення готовності та безпеки Європи.

Чи можна вважати це серйозним кроком до оборонної автономії Європи, особливо коли у Штатах достатньо турбулентний період перед президентськими виборами – розповів виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс в ефірі телемарафону.

Він наголосив, що РФ залишається головною загрозою не лише для України, а й для всієї Європи.

“Взагалі-то це нова сфера для Європейського Союзу, адже ЄС зароджувався як мирний проект, аби не дозволити війні повторитися на європейському континенті знову. На жаль, війна у Європі зараз – це реальність. І у відповідь ми маємо діяти і посилювати оборонні здатності”, – сказав він.

Чого очікувати Україні в рамках цієї стратегії

Україна в цьому пакеті розглядається як країна-партнер.

“Ваша країна та ваша оборонна промисловість буде залучена у ланцюги постачань Євросоюзу. Ми дивимося на це як на спільні зусилля і розглядаємо Україну з її нинішнім досвідом, як країну яка може зробити цінний внесок в європейську оборонну індустрію”, – каже Домбровскіс.

За останні два роки ЄС та країни-члени Європейського союзу надали різносторонню військову допомогу Україні на суму 28 мільярдів євро.

“Тільки цього року держави Євросоюзу планують виділити 21 мільярд євро на безпекові потреби. Тож усі можуть бачити, що рівень військової підтримки України зростає. Також ми працюємо над зобов'язанням доставити 1 мільйон боєприпасів Україні, ми вже перевищили третину цієї цілі. Ми усвідомлюємо, що треба прискорюватися у цьому напрямку і тому, у нас з'явилася чеська ініціатива мобілізувати пошук артилерійських боєприпасів, де тільки це можливо.

Паралельно з цим збільшуються виробничі потужності всередині ЄС.

“Цього року план полягає в тому, щоб досягти рівня виготовлення 1 мільйона боєприпасів на рік, а тоді рухатися до рівня півтора мільйона на рік”, – додав виконавчий віце-президент Єврокомісії.

Нагадаємо, в ЄК пропонують створити європейську схему продажу озброєння за кордон, законодавчо закріпити пріоритет європейських замовлень під час кризи та заснувати спецфонд ЄС для оборонних проєктів.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *