10 березня — яке церковне свято, про що молилися святій Василіссі і чому готувалися до повені

Різне

Сьогодні, 10 березня, в православному календарі день пам’яті мучеників Кодрата, Кипріяна, Діонісія, Анекта, Павла і Крискента. Кодрат був благочестивим старцем, відданим Христові. За свою віру його затримали і убили разом з іншими християнами. Кипріян помер мученицькою смертю разом з Кодратом і іншими. Його відданість вірі призвела до страждань і смерті.

Павло — ще один з тих, хто відмовився від ідолопоклонства і вірив в Христа. Так само як Діонісій, Анект і Крискент.

Церковне свято 10 березня — день пам'яті мучениці Василісси Коринфської

Вона була християнкою, яка жила у IV столітті. Василісса народилася в місті Коринф (тепер — місто в Греції). Вона була відданою християнкою і вірила в Ісуса Христа.

За часів імператора Юліана Відступника, Василісса відмовилася від жертвування ідолам і вірно служила Христу. За це її затримали, піддавали катуванням і, нарешті, вбили. Василісса стала мученицею заради своєї віри.

Прикмети 10 березня

  • Хмарне небо вказує на відлигу.
  • Йде гроза — буде великий урожай.
  • Холодний вітер — зима ще кілька днів протримається.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вважали, що цього дня заборонено влаштовувати гучні розваги, гуляння, співати пісень. Також не можна відмовляти у допомозі, якщо вас про неї просять — це призведе до бід. Молодим дівчатам забороняли носити хустки матері, вважалося, що це принесе проблеми зі здоров'ям.

Що можна робити сьогодні

Цей день в давнину вважався початком справжньої весни. Господині пекли печиво у формі пташок та сонця, щоб прикликати теплу погоду. Святій Василіссі молилися про захист будинку від повені, адже вона вважалася покровителькою весняних вод. А в цей час часто починалася сильна відлига і тала вода могла підтоплювати будинки.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *