“Це мрія Путіна!”: на Заході заговорили про відправлення військ до України — Жданов попередив про небезпеку

Ексклюзив ТСН

Президент Франції Емманюель Макрон допустив застосування західних військ в Україні. За його словами, це можливо у разі обвалення фронту — просування російської армії в бік Києва чи Одеси.

Чи означають заяви західних лідерів можливу ескалацію війни найближчим часом, як може змінитися ситуація на фронті та чому введення військ — мрія Путіна, у коментарі сайту ТСН.ua розповів, військовий експерт Олег Жданов.

Чи можлива ескалація війни

За його словами на велику ескалацію найближчим часом чекати не варто. Введення наземних військ — це крайній захід, який пропонує застосувати Макрон для того, щоб запобігти масовому геноциду українського цивільного населення.

“Щоб не було ще однієї Бучі, ще одного Гостомеля, Ворзеля, Ізюма чи Балаклії. Досвід війни в Югославії говорить про те, що присутність наземних військ захищала місцеве населення від фізичного знищення. Тільки такий варіант. Ні в якому разі ніхто не розглядає варіант, що вони завтра підуть на передній край, сядуть в окопи і почнуть разом із нами воювати проти російської окупації. Ні”, — пояснив військовий експерт.

Навіщо західні війська потрібні в Україні

За його словами, подібні заяви почали з’являтися через ризик обвалення фронту в Україні. Однак ситуація вже почала стабілізуватися.

“Ми знайшли вихід і зараз боєприпаси пішли на фронт, ситуація почала одразу стабілізуватися. Але до цього в другій половині лютого і на початку березня ми були змушені поступатися територією через відсутність необхідної кількості боєкомплекту для нашого озброєння. От Макрон і заговорив про те, що на випадок, якщо фронт обвалиться, і російські війська отримають можливість просування вглиб країни, тоді іноземні війська повинні зіграти роль запобіжника для безпеки цивільного населення”, — розповів Олег Жданов.

Чому такі заяви лунають лише зараз

Військовий експерт нагадав, що потреби в введенні західних військ 2023 року не існувало. Тому, за його словами, подібні заяви лунають лише зараз.

“Раніше в нас усе було гаразд, згадайте 2023 рік, ми готувалися до контрнаступу, йшли в контрнаступ. Ми зараз розуміємо, що з’явиться ще не одна Буча, ми розуміємо, що творять російські війська на окупованих територіях. Але загрози прориву фронту і просування російських військ вглиб нашої держави протягом 2023 року не існувало. Ми навіть відступаючи в Бахмуті розуміли, що цей відступ контрольований з боку нашого військового керівництва і він не ніс прямої загрози обвалення фронту”, — каже Олег Жданов.

Військовий експерт наголосив, що Франція “пасе задніх” в обсягах поставленої зброї та фінансової допомоги Україні попри гучні заяви Макрона.

“Це мрія Путіна. Я взагалі не розумію, чому Макрон пішов на такий крок. Моя особиста думка: Макрон — політичний популіст. Від нього постійно лунають гучні заяви. Він виходить з найменшими втратами: коли починають критикувати Францію за малий обсяг підтримки, він дає нам батарею “Цезарів”. І ми радіємо до наступного кінця нашого терпіння. Понад півроку тому, коли мова йшла про F-16, Макрон сказав, а чому б вам не взяти наші, французькі, літаки. Він дав? Ні. Він більше шукає для себе політичну вигоду. Робить заяви, які викликають бурхливу реакцію, і вони довго обговорюються”, — вважає Олег Жданов.

Введення військ — мрія Путіна

Росія постійно провокує НАТО на агресивний крок, щоб втягнути у війну, каже військовий експерт. Таким чином Путін хоче примусити західних лідерів до переговорів.

“Сьогодні це збройний конфлікт з двома учасниками, і перемовини можуть бути між двома учасниками — не важливо при посередництві третьої сторони чи без неї. Путін не хоче розмовляти з нами, він нас не вважає за державу. А втягнути НАТО — це його мрія, і навіть не треба далі воювати. Далі треба сідати за стіл переговорів. І тоді буде повторна легітимізація Путіна на міжнародній арені за рахунок того, що він буде розмовляти з лідерами країн НАТО, а це фактично світовий бомонд”, — розповів Олег Жданов.

Війна може перерости в світову

Тоді, за його словами, війна в Україні може перерости навіть не в регіональну, а одразу в світову. 

“33 держави НАТО будуть змушені вступити в війну відповідно їхнього статуту. Макрон розуміє, що Путін не дасть гарантії безпеки іноземних військ на території України. А навпаки, я думаю, щойно з’явиться хоча б один французький солдат, туди прилетить ракета і вб’є цього солдата або його поранить. А напад на військового — це напад на країну. Що, Франція повинна буде вступити в війну на боці України? Вона цього не зробить”, — каже військовий експерт.

Олег Жданов вважає, що введення західних військ до України сьогодні малоймовірне. За його словами, Макрон боїться заздалегідь відправляти своїх солдатів, брати на себе такі зобов’язання.

“Тому він каже, якщо криза буде… Але ми розуміємо, що введення військ — це не один день. Я впевнений, якби у нас криза з боєприпасами продовжилася і ми відходили більшими темпами на тому ж Авдіївському напрямку, то західні війська б не прийшли. Той самий Макрон знайшов би 150 тисяч причин, щоб цього не робити. Тому що щойно уб’ють французького солдата, французьке суспільство не пробачить це Макрону. Вступати в війну він не готовий”, — каже військовий експерт.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон має прибути в Україну найближчим часом. Його візит анонсував Володимир Зеленський.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *