Знайома рослина може стати небезпечною для життя: кому не можна пити чай з м’ятою

Різне

М'ятний чай здається доволі безпечним і корисним напоєм. Однак попри численні переваги м'яти, існують певні групи людей, для яких вживання цієї рослини може бути небезпечним і викликати негативні наслідки для здоров'я. Тож перш ніж насолоджуватися смачним та освіжувальним м'ятним чаєм, важливо з'ясувати, чи не належите ви до тих, кому варто обмежити або повністю відмовитися від споживання цього продукту.

Властивості м'яти

М'ята – багатолітня трав'яниста рослина, яка містить цілий комплекс корисних речовин. Вона багата на ефірні масла, вітаміни С, В1, В2, РР, каротин, мінеральні солі калію, заліза, кальцію, фосфору, магнію.

Настої та відвари з м'яти мають спазмолітичну, знеболювальну й антисептичну дію за головного болю, нервових розладів, невралгій і запальних процесів. У народній медицині настій листя використовують у разі застуди, нудоти, болю у шлунку та діареї або ж для покращення апетиту.

Чому м'ята корисна

Завдяки своєму унікальному складу, м'ята має багато корисних властивостей:

  • покращує травлення, допомагає в разі нудоти, метеоризму та діареї;
  • має жарознижувальну, протизапальну та знеболювальну дію;
  • володіє антисептичними та антиоксидантними властивостями;
  • сприяє покращенню роботи серцево-судинної системи;
  • допомагає за головного болю, безсоння та депресії;
  • покращує роботу дихальної системи, полегшує кашель;
  • посилює імунітет і сприяє загальному зміцненню організму.

Кому не можна вживати м'яту і пити чай з нею

Незважаючи на всі переваги знайомої рослини, є певні категорії людей, для яких вживання м'яти може становити ризик або бути протипоказаним.

Вагітні жінки: м'ята може спричинити скорочення матки, тому вагітним жінкам треба її уникати, особливо в останньому триместрі вагітності.

Люди з гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ): м'ята має послаблювальну дію на нижній стравохідний сфінктер, вона може посилити симптоми ГЕРХ, як-от печія, кислотний рефлюкс.

Люди з епілепсією: в м'яті містяться речовини, які можуть спровокувати або посилити епілептичні напади.

Люди зі шкірними захворюваннями: м'ята може викликати алергічні реакції, зокрема висип або свербіж у деяких людей з атопічним дерматитом або іншими шкірними захворюваннями.

Люди з жовчнокам'яною хворобою: ментол, який входить до складу м'яти, може посилити скорочення жовчного міхура, що може спровокувати напад жовчних коліків.

Також варто обмежити вживання м'яти під час лікування певними медикаментами. Якщо ви маєте якісь хронічні захворювання або приймаєте ліки, перед вживанням м'яти або м'ятного чаю краще проконсультуватися з лікарем.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *