Безплатний сир у мишоловці: як шахраї крадуть гроші з банківських карток та як захистити свої кошти

Події

В соцмережах поширюються фейкові повідомлення про те, що популярна мережа супермаркетів дарує своїм клієнтам 1 000 гривень на банківську картку. Насправді замість подарунка довірливі користувачі надають зловмисникам свої платіжні дані та втрачають гроші.

Про нову шахрайську схему розповіли в кіберполіції.

“Аферисти розповсюджують посилання на підконтрольні їм фішингові ресурси, де для отримання коштів пропонується ввести дані банківської картки (ім’я власника, номер, CVV-код і термін дії), а потім підтвердити операцію у своєму інтернет-банкінгу або надати отриманий пароль підтвердження”, – йдеться у повідомленні кіберполіції.

Правоохоронці також зазначили, що в разі переходу за посиланням з комп’ютера система запитує дозволу на доступ до електронного цифрового підпису.

В поліції наголосили, що надання таких дозволів та інформації з банківської картки дозволяє шахраям безперешкодно розпоряджатися коштами на рахунках громадян.

Для того, щоб не втратити свої гроші, кіберполіція радить дотримуватися кількох правил:

  • не переходьте за сумнівними посиланнями;
  • отримуйте інформацію про поточні акції лише на офіційних сайтах супермаркетів та інтернет-магазинів;
  • перевіряйте правильність URL-адреси сайту, перш ніж вводити свої платіжні дані (наприклад, знайдіть адресу офіційного сайту магазину через пошукову систему Google або в рекламних проспектах, які ви отримали безпосередньо в торговельній мережі) – навіть найменша невідповідність може означати, що ви перейшли на фішинговий сайт;
  • пам'ятайте, що CVV / CVC коди та термін дії картки потрібні лише для оплати купівлі в інтернеті, і не розголошуйте їх, якщо вам пропонують отримати гроші;
  • не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях від банку або безпосередньо в застосунки інтернет-банкінгу.

В кіберполіції зазначили, що якщо ви вже потрапили в таку ситуацію і надали шахраям свої платіжні дані, необхідно негайно звернутися до банку та заблокувати картку.

Нагадаємо, невідомі вкрали 25 тисяч гривень за допомогою онлайн-банкінгу. Все, що залишилося – це квитанція про списання коштів з рахунку.

Читайте провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *