Великий піст-2024: що можна їсти, в чому користь і традиції

Ексклюзив ТСН

Сьогодні починається найсуворіший піст – Великий, який триватиме аж до світлого свята Христового воскресіння. Воно, нагадаю, цьогоріч припадає на 5 травня.

Чим замінити у меню звичні, але заборонені на період посту харчі та кому обмежувати себе в їжі лікарі забороняють – про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Олени Лоскун.

Чим корисне харчування під час посту

Владислав Савчук постує від 10 років. Спочатку відмовився від м'яса. Згодом зробив передвеликодні обмеження ще суворішими – без молочних продуктів, яєць і риби. Він каже – сутужно лише спочатку.

“Тобі дійсно стає дуже легко і комфортно. І покращується навіть сон”, – зауважує Владислав.

Це підтверджує і лікарка-дієтологиня Софія Шпак. Мовляв, навіть півтора місяцяі без важкої, жирної їжі та фастфуду – для організму справжній детокс.

“Зменшується кількість споживання насиченого жиру, що позитивно впливає на серцево-судинну і травну системи. Знижується кількість холестерину – це вже доведено, кращі рівні глюкози та інсуліну”, – каже дієтологиня.

Що можна приготувати під час посту

Владислав каже, що під час посту харчується крупами, м'ясо замінює бобовими. Також чоловік вживає овочі та фрукти. Коров'яче молоко він замінює рослинним. Похід до магазину Владові стає приблизно у пів тисячі гривень.

Водночас дієтологиня Софія Шпак попереджає: постувати, як Владиславові, можна не всім. Діти, вагітні, люди старшого віку та з хронічними захворюваннями – їм цієї церковної традиції краще не дотримуватися.

Шеф-кухар одного з ресторанів Тарас Шевченко каже, що багато його гостей дотримуються посту. А тому в закладі людям пропонують пісний крем-суп з відвареної картоплі, смаженої цибулі та печериць.

“Замість солі використовуємо суміш соєвого соусу й часнику”, – каже кухар.

Основну ж страву Тарас готує з пюре нуту. Його можна замінити звичайним горохом, а замість м'яса використати гриби – гливи чи еринги.

Чи потрібно військовим дотримуватися посту

Протоієрей Православної церкви України Михайло Омелян каже, що захисники України здійснюють подвиг, обороняючи свою державу. Він наголошує, що на передовій і так не прості умови.

А ще Михайло Омелян нагадує: головна мета посту – дієта не для тіла, а для душі. Тож радить у ці дні частіше відвідувати церкву, відмовитися від шкідливих звичок та забути про сварки.

“Це як весна для душі. Коли ми розквітаємо, коли ми набираємося сил і стаємо міцнішими”, – каже Михайло Омелян.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Великий піст! Як дотримуватися без шкоди для здоров’я та адаптувати раціон під свої захворювання

Нагадаємо календар постів на 2024 рік. Збережіть собі ці дати, щоб не забути.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *