Геноцидна війна Росії: експерти про те, чому окупанти знищують в Україні агрокомпанії та склади з продуктами

Ексклюзив ТСН

Окупанти атакують продовольчу інфраструктуру України. Порти, аграрні компанії регулярно стають жертвами ворожих обстрілів. Цю тактику росіяни використовують від початку війни – з одного боку, щоб посіяти паніку, з іншого, щоб знекровити економіку.

Про геноцидну тактику ворога – кореспондент ТСН Олександр Романюк.

Окупанти навмисно знищили великий склад на Київщині

На Київщині окупанти ще в березні 2022 року знищили сучасний склад. До атаки тут було понад 65 тисяч квадратів сучасних площ для зберігання заморожених та охолоджених продуктів. Свої товари тут зберігали чимало компаній, звідки їжа потрапляла до магазинів.

Працював комплекс навіть під час активних бойових дій. Продовольча безпека тоді була вкрай важливою як для Київщини, так і для прилеглих областей.

Ворог навмисне поцілив у склад “Іскандером”. Попри це, жодна людина не постраждала.

Якою є мета ударів по цивільній інфраструктурі

Ці склади – не єдині, які потерпали від ворожих атак на початку повномасштабного вторгнення. По усій Україні окупант бив по логістичних центрах, продовольчих об'єктах, руйнував аграрні підприємства. Навмисне палив елеватори та знищував ферми. З одного боку – це була спроба підірвати нашу економіку, яка фінансує Збройні сили. З іншого – створення паніки серед людей.

“Зробити так, щоб люди тиснули на владу і вимагали мирних перемовин. Тобто Росія завжди використовує такі методи для дестабілізації”, – каже військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

На окупованих територіях їжа нерідко ставала інструментом тиску і впливу.

“В тому, щоб показати, наскільки вони можуть контролювати ситуацію і з продовольством. Тобто комусь давати продовольство, комусь не давати. Тому що на окупованих територіях, на початку ми знаємо ситуацію, коли люди зіткнулися з проблемою нестачі продуктів харчування. І для них це була ще одна зброя для того, щоб підтримувати й переманювати людей на свій бік”, – каже заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Український бізнес намагається відновлюватися

Після обстрілів українські компанії намагаються відновлюватись. Власники однієї з них розповіли, що для цього навіть взяли кредит.

У Мінекономіки зазначають, ще минулого тижня підприємці отримали більше чотирьох сотень пільгових кредитів. А від весни 2022 року їхня кількість перевищила вже 48 тисяч.

Втім, чимало виробництв не змогли “ожити”. Бо й досі Росія продовжує атакувати продовольчу та аграрну інфраструктуру в окремих областях.

“Харківська, Херсонська область, Дніпропетровська область, Донецька область. Це ключові регіони, які залишаються під таким самим бомбардуванням. І, на жаль, зазвичай ми бачимо після відбою інформацію про те, що спалахнули або постраждали саме аграрні підприємства”, – зазначає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Від лютого 2022 року лише збитки для торгівлі та промисловості сягнули понад 173 мільярди доларів. Для сільського господарства – майже 70 мільярдів.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН 15:00 за 18 березня 2024 року | Повний випуск новин

Нагадаємо, ЗМІ заявили, що дальні удари по Україні РФ завдає завдяки супутниковим фото, наданим компаніями зі США.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *